Legfrissebb

Lángolt egy szálloda Etyeken, három vízsugárral oltották a tüzet

Kína hadgyakorlatba kezdett Tajvan körül

| Szerző: hirado.hu
Kína szombaton hadgyakorlatot indított Tajvan körül. Mint ismert, korábban bajkeverőnek nevezte a kínai külügyminisztérium William Laj tajvani alelnököt, aki paraguayi látogatása előtt kitérőt tett az Egyesült Államokba.

A kínai védelmi minisztérium bejelentette, hogy az ország védelmi ereje gyakorlatozásba kezd Tajvan szigete körül „a szeparatisták és idegen erők elrettentésére”. Egy héttel korábban William Laj tajvani alelnök látogatást tett az Egyesült Államokban.

A Kínai Központi Televízió, a CCTV videófelvételről készített képe egy kínai hadihajóról Tajvan közelében 2023. augusztus 19-én.  (Fotó: MTI/AP/CCTV)

Laj, aki a januári választásokon a tajvani elnöki poszt várományosa, pénteken tért vissza az Egyesült Államokból. Hivatalosan csak Paraguayba tartó diplomáciai útja során állt meg az Egyesült Államokban, ahol a tartózkodása alatt beszédeket is mondott.

Kapcsolódó tartalom

Kína saját területe részeként tekint az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező, stratégiai jelentőségű Tajvanra.

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) rövid közleményben közölte, hogy közös tengeri és légi harckészültségi járőrözést hajtanak végre a sziget körül.

A Kínai Központi Televízió, a CCTV videófelvételről készített képe a kínai hadiflotta Nantong fregattjának legénységéről a hajó fedélzetén, Tajvan közelében 2023. augusztus 19-én. (Fotó: MTI/AP/CCTV)

A történteket a tajvani védelmi minisztérium is megerősítette, közölték, hogy szombat reggeltől 31 kínai repülőgépet és nyolc hajót észleltek, amelyek gyakorlatokon vettek részt a sziget körül.

Huszonhat kínai repülőgép átlépte a Tajvani-szoros középvonalát, illetve a vonal két végén túli területeket.

A PLA közleménye szerint a haditengerészeti és légi erők közös gyakorlatát tartják, amely során a tényleges harci képességeiket tesztelik.

Forrás: Reuters

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A Kínai Központi Televízió, a CCTV videófelvételről készített képén egy kínai harci repülőgép készül felszállni egy kínai hadgyakorlat meg nem nevezett helyszínén 2023. augusztus 19-én. (Fotó: MTI/AP/CCTV)

Ajánljuk még