Interjú

Orbán Viktor: A nehezén már túl vagyunk

Betiltják a pónilovaglást Párizsban állatvédő szervezetek nyomására

Állatvédő szervezetek nyomására Párizs önkormányzata 2025-től betiltja a pónilovaglást – jelentette pénteken az AFP francia hírügynökség.

A francia főváros közparkjaiban népszerű gyerekprogramot a szervezetek és állatvédő aktivisták azért ellenzik, mert szerintük az állatok egyáltalán nem érzik jól magukat ilyen alkalmakon, nem bánnak jól velük.

A betiltásért folytatott kampány során a Paris Animaux Zoopolis (PAZ) nevű állatvédő szervezet petíciót is indított, melyet több mint 8400-an írtak alá.

A pónik nem játékszerek. A gyerekek nem tanulnak semmit róluk, csak azért, mert felülnek rájuk, semmiféle érzelmi kapcsolat nem alakul ki köztük. Az egész csupán szórakoztatóeszközzé silányítja ezeket az állatokat” – jelentette ki Amandine Sansivens, a PAZ egyik aktivistája.

Kapcsolódó tartalom

Évek óta tartó tiltakozásuk során a szervezetek azzal is megvádolták a pónilovaglás szervezőit, hogy az állatoknak nem biztosítanak folyamatosan vizet, és hosszú órákon át kell kínlódniuk teherautókon, míg a parkokba szállítják őket.

A párizsi polgármesteri hivatal még 2021-ben fogadta el a pónik védelmét szolgáló rendelkezést, júliusban pedig visszavonták a pónilovaglásra kiadott engedélyeket is.

A több ilyen programot szervező AnimaPoney nevű cég vezetője, Stéphane Michaud mindazonáltal leszögezte: az ő állatai csupán 150 napot dolgoznak évente.

Pónikkal dolgozom 35 éve; ismerem a szükségleteiket, mindenük megvan, ami kell nekik” – jelentette ki.

A döntés nem aratott osztatlan sikert a szülők körében sem: egyikőjük újságíróknak azzal érvelt, hogy a pónilovaglás egyfajta jutalom a gyerekeknek, akik szeretnek érintkezni az állatokkal.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még