Időjárás

Ne hagyja otthon az esernyőjét, mutatjuk, hol szakadhat le az ég

Vád alá helyezték a szlovák titkosszolgálat vezetőjét bűnszervezet létrehozása miatt

Hivatali visszaélés, valamint bűnszervezet létrehozásának gyanújával vád alá helyezték a szlovák titkosszolgálat (SIS) vezetőjét – jelentette be Stefan Hamran országos rendőrfőkapitány csütörtökön Pozsonyban.

Roman Alac mellett több magas rangú tisztségviselőt is vád alá helyeztek, köztük hivatali elődjét, Vladimír Pcolinskyt és a nemzeti biztonsági hatóság igazgatóját, Roman Konecnyt is.

A nyomozás eredményeként bűnszervezet létrehozása és támogatása, hivatali visszaélés, valamint az igazságszolgáltatás akadályozásának ügyében születtek meg a vádak” – közölte az országos rendőrfőkapitány az élőben közvetített sajtótájékoztatón.


A vádak szerint Alac társaival együtt szándékosan hátráltatta a korrupció és egyéb bűncselekmények ügyében elrendelt nyomozásokat, hitelteleníteni próbálta a bűnüldözési és bűnmegelőzési hatóságok munkáját, valamint azt a látszatot keltette, hogy az eljárások során a nyomozók manipulálták a tanúvallomásokat.

Zuzana Caputová köztársasági elnök kérésére Ódor Lajos megbízott szlovák kormányfő péntek reggelre rendkívüli tanácskozásra összehívta Szlovákia nemzetbiztonsági tanácsát.

A SIS szóvivője közölte: a titkosszolgálat vezetője a médián keresztül értesült az ellene felhozott vádakról, de azonnal kapcsolatba lépett a nyomozókkal, és megszakítja külföldi üzleti útját, hazautazik Szlovákiába.

Kapcsolódó tartalom

Stefan Hamran rendőrfőkapitány elmondta, hogy a vádlottak közül többen is külföldön tartózkodnak, így nem vették őket őrizetbe. Mint beszámolt róla, a vádlottak egy része már fel is vette a kapcsolatot a rendőrséggel, egyedül az ötletgazda üzletember hollétéről nincs információ.

Boris Kollár, a törvényhozás elnöke elmondta, hogy a parlament hétfőn rendkívüli ülést tart az ügy megvitatására. Szlovákiában szeptember végén előrehozott parlamenti választást rendeznek.

Kiemelt képen illusztráció. (Forrás: Shutterstock)

Ajánljuk még