Aktuális

Videó: Busszal ütközött az autó Budapesten

Szijjártó Péter: Magyarország támogatja Türkmenisztán javaslatát a Globális biztonsági stratégia kidolgozására

Türkmenisztán javaslatot tesz az ENSZ-ben a Globális biztonsági stratégia kidolgozására, a lépést Magyarország támogatja – írta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter Rashid Meredov türkmén külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetése után hangsúlyozta: „az ENSZ-ben most fontos (lenne) minden olyan kezdeményezés, amely az alapokmány megerősítését, a fegyveres konfliktusok békés, politikai úton történő rendezését, a háborúk megelőzésére irányuló diplomáciai erőfeszítések támogatását tűzi ki célul”.

Ha van olyan időszak, amikor az ENSZ Alapokmányának és az ott megfogalmazott céloknak érvényt kell szerezni, akkor a mostani bizony olyan – jegyezte meg.

Úgy vélte, „mi, magyarok is – sajnos a világ számos nemzetével együtt – közvetlenül tapasztaljuk a háború jelentette kihívásokat és szenvedést”.

Mi támogatunk mindent, ami végre békét hozhat a világ bármely pontján, kiváltképp a szomszédunkban” – írta Szijjártó Péter, hozzátéve, mindezt megerősítette türkmén kollégájának is.

Ajánljuk még