Aktuális

Hableány-tragédia: csaknem kétmilliárdos sérelemdíjat ítéltek meg a katasztrófa áldozatainak

Kim Dzsongun nukleáris cunamit okozó víz alatti drónokkal helyezne nyomást Dél-Koreára, Japánra és az Egyesült Államokra

| Szerző: hirado.hu
Észak-Korea továbbra is hatalmas erőforrásokat mozgat meg a nukleáris cunami előidézésére is képes víz alatti drónok kifejlesztéséért. Phenjan ezzel igyekszik nyomást helyezni Dél-Koreára, Japánra és az Egyesült Államokra – írja a Fox News. A rendkívül veszélyes fegyver hatalmas méretű radioaktív cunamit képes létrehozni, mely egyes vélemények szerint komolyabb károkat okozhat, mint a híres orosz, 50 megatonnás cárbomba.

Kapcsolódó tartalom

Az ázsiai ország az elmúlt hónapokban több olyan pilóta nélküli víz alatti járművet mutatott be, amelyek állítólag nukleáris eszközökkel rendelkeznek, és arra tervezték, hogy támadásokat hajtsanak végre ellenséges hadihajók és kikötők ellen. Az első ilyen eszköz – melyet „Haeil”-nek (cunaminak) nevezték el – tesztjét márciusban végezték el.

A drón partról vagy hajóról is indítható, lopakodva szivárog be az ellenséges területekre, és víz alatti robbanással hatalmas méretű radioaktív cunamit hoz létre.

A pilóta nélküli víz alatti jármű mintegy 60 órán keresztül 80 és 150 méter közötti mélységben haladt a márciusi tesztjén, és a jelentések szerint egy ellenséges kikötőre hasonlító célpontnál végzett próbarobbantást. Az észak-korai állami média szerint a teszt célja az volt, hogy figyelmeztesse az Egyesült Államokat és szövetségeseit egy nukleáris válságra a térségben.

Az újabb, Haeil–2 nevű eszköz tesztelésére sem kellett sokat várni, pár héttel később a második víz alatti drón 1000 kilométer körüli távolságot tett meg 71 óra alatt, mielőtt sikeresen felrobbant egy szimulált ellenséges célpont közelében.

Kapcsolódó tartalom

Észak-Korea a nyár folyamán is folytatta a nukleáris fejlesztések bemutatását, legutóbb pedig több pilóta nélküli víz alatti hajót mutatott be a koreai háborút befagyasztó fegyverszünet 70. évfordulója alkalmából Phenjanban tartott katonai parádén. A Reuters jelentése szerint a parádén bemutatták Észak-Korea Hwasong–17 és Hwasong–18 interkontinentális ballisztikus rakétáit is, amelyek hatótávolsága olyan nagy, hogy a feltételezések szerint az Egyesült Államok területén bárhol csapást mérhet.

A Fox által megkérdezett szakértő szerint Észak-Korea ma már de facto „nukleáris államnak” tekinthető. Valószínűleg több mint száz fegyverhez elegendő anyaggal rendelkezik, és már végrehajtott olyan ballisztikus rakétakísérleteket, amelyek bizonyították, hogy

képes az Egyesült Államokban, Japánban és Dél-Koreában lévő célpontok ellen csapást mérni

– fogalmazott Rebekah Koffler, aki szerint Phenjan jelenlegi nukleáris stratégiája inkább az elrettentést helyezi előtérbe, mintsem a támadó stratégiát, ezért nem valószínű, hogy váratlanul nukleáris csapást mérne az Egyesült Államokra vagy szövetségeseire. Ugyanakkor, tette hozzá, az amerikai hírszerzés komolyan aggódik amiatt, hogy az ország agresszívabb katonai politikát folytathat és nagyobb kockázatokat vállalhat a következő években.

Koffler azt is megjegyezte, hogy Észak-Korea új víz alatti drónjai hasonlóságot mutatnak az orosz Poszeidon nevű robotrepülőgéppel. Egyes vélemények szerint a 200 megatonnás robbanófejjel ellátott torpedók képesek akár 500 méter magas radioaktív tengervízzel teli szökőárat okozni.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Atomfegyver hordozására képes tengeralattjáró drón által szállított kísérleti robbanófej víz alatti robbanása az Észak-Korea keleti partvidékén húzódó Hongvon-öbölben tartott hadgyakorlaton (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

Ajánljuk még