Aktuális

Ötre emelkedett a ralibaleset halálos áldozatainak száma

Bangladesi miniszterelnök: Az Egyesült Államok az Indiai-óceán ellenőrzésére törekszik

Az Egyesült Államok Banglades destabilizálására törekszik, hogy kiterjeszthesse ellenőrzését a Bengáli-öbölre és az Indiai-óceánra – jelentette ki csütörtökön a dél-ázsiai ország miniszterelnöke.

„Banglades az Egyesült Államok nyomása alatt áll »szabad és tisztességes választások« megtartása és »az emberi jogok tiszteletben tartása« végett. De a választások és a demokrácia nem célja Amerikának Bangladesben. A választásokat és a demokráciát ürügyként használja. Meg akarja szerezni az ellenőrzést az Indiai-óceán és a Bengáli-öböl felett” – hangsúlyozta Haszina Vazed, akit a Bdnews24.com helyi hírportál idézett.

Felidézte, hogy

az Egyesült Államok menedéket nyújtott Rasíd Csoudhurinak, aki 1975 augusztusában meggyilkolta az ő apját, az országalapító elnököt, Mudzsibur Rahmánt.

„Hogy képes egy gyilkosokat bújtató ország emberi jogokról, választásokról és átláthatóságról beszélni?” – kérdezte a bangladesi kormányfő.

Kapcsolódó tartalom

Nem sokkal korábban az amerikai külügyminisztérium azzal fenyegetőzött, hogy nem ad vízumot „a demokratikus folyamatokat aláásó” bangladesi politikusoknak. Washington egyúttal szankciókkal sújtotta a bangladesi rendőrség készenléti alakulatának tagjait az emberi jogok súlyos megsértése címén.

Július végén Dakkában tüntetéseket rendeztek az ellenzéki bangladesi nacionalista párt hívei

a 2009 óta hatalmon lévő Vazed távozását és egy ügyvivő kormány megalakítását követelve a 2024 januárjában esedékes választásokig, és ezek a demonstrációk zavargásokba torkolltak.

Az aktivisták a demokratikus szabadságjogok elnyomásával vádolták meg a miniszterelnököt. A biztonsági erőkkel történt összetűzésekben többtucatnyi rendőr megsebesült, és előállították az ellenzéki párt kilencven támogatóját.

Kiemelt képen Sejk Haszina Vazed (Fotó: MTI/EPA)

Ajánljuk még