Aktuális

Ötre emelkedett a ralibaleset halálos áldozatainak száma

Szlovén miniszter: Az árvíz sújtotta háztartások számára olcsóbb lesz az áram

Augusztustól az év végéig minden árvíz sújtotta háztartás kilowattóránként (kWh) 0,1 centért vagy megawattóránként (MWh) egy euróért vásárolhat áramot a Környezetvédelmi, Klíma- és Energiaügyi Minisztérium által az áramszolgáltatókkal együttműködésben kidolgozott sürgősségi intézkedés keretében – jelentette be szerdán Bojan Kumer tárcavezető.

Rámutatott: az előzetes becslések szerint 4000-7000 olyan háztartás lenne jogosult a programra, amelyek villanyszámlája így 60 százalékkal lesz alacsonyabb.

„Ha 5000 háztartást vonnánk be a rendszerbe, az körülbelül 1,5 millió euróba kerülne. Ez az áramszolgáltatók adománya lesz, tehát az államot nem terheli semmilyen költség” – mondta a miniszter, hozzátéve: az a céljuk, hogy az új intézkedés 14 napon belül hatályba lépjen.

Kapcsolódó tartalom

Jelezte:

az intézkedést az összes villamosenergia-szolgáltatóval együtt tervezték meg, mert az árvíz sújtotta háztartások a szivattyúk, párátlanítók és más készülékek intenzív használata miatt több áramot fogyasztanak.

Elmondta: nem ez lesz a minisztérium egyetlen intézkedése. A polgári védelemmel közösen gyorsabb vészhelyzeti csoportokat állítottak fel az áram- és villamosenergia-ellátás helyreállítására, és számos más intézkedést is kidolgoznak egy vészhelyzeti törvényhez, amely a leginkább érintett és kiszolgáltatott háztartásoknak nyújt segítséget – magyarázta Kumer.

Szlovéniát a közelmúltban története legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtotta. Robert Golob szlovén kormányfő szerint

a heves esők okozta áradások – amelyek az ország területének kétharmadát érintették – milliárdos nagyságrendű károkat okoztak.

A természeti katasztrófának hat halálos áldozata is van.

Ajánljuk még