Aktuális

Halálra késelte a hotel dolgozóját a teraszon a 27 éves érdi férfi, másnap reggel megjelent a monori rendőrkapitányságon

Az oroszok elleni szankciók miatt zárolják az ukrán cégekkel kereskedő brit vállalatok számláit

| Szerző: hirado.hu
Az Oroszország elleni szankciók és a pénzmosás miatti aggodalmak következtében az Egyesült Királyság bankjai zárolják azoknak a brit cégeknek a számláit, amelyek ukrán partnerekkel kereskednek – erről írt a Politico szerdán.
  • Az üzleti terület szereplői úgy vélik, hogy a brit pénzintézetek intézkedései akadályozzák a háború sújtotta ukrán gazdaság támogatását célzó szélesebb körű erőfeszítéseket.
  • Az Ukrajnával kereskedő brit cégek érdekszervezetei szerint ráadásul amennyiben ellehetetlenül a kereskedelem az Egyesült Királyság és Ukrajna között, az mindkét gazdaság számára szenvedéssel jár.
  • A brit bankok azonban arra hivatkoznak, hogy meg akarnak felelni az Oroszországgal szemben bevezetett szankcióknak, mivel számos ukrajnai régió orosz ellenőrzés alatt áll, így állításuk szerint az ott zajló ügyleteket kell kiszűrniük.

A brüsszeli lap birtokába jutott a brit–ukrán kereskedelmi kamara (BUCC) társelnökének, Bate Tomsnak a levele, melyet Andrew Griffith brit pénzügyminiszternek írt. Ebben a kereskedelmi kamara elnöke azt írta, hogy a brit cégek egyre inkább félnek attól, hogy az Egyesült Királyságból kereskedjenek Ukrajnával, mivel attól tartanak, hogy a bankok zárolják a számláikat.

Mint írták, a július 26-i keltezésű levélben a kereskedelmi kamara elnöke azt írta: több olyan panasz is érkezett cégektől, hogy zárolták a számláikat, vagy elutasították a számlanyitási kérelmüket az ukrajnai ügyleteik miatt.

A kereskedelmi kamara elnöke úgy véli, hogy a szabályozás miatt akár egyetlen ukrajnai ügylet is az adott cég számlájának zárolásához vezethet.

Kapcsolódó tartalom

Mi történik?

A bankok indoklása szerint a pénzintézeteknek ragaszkodniuk kell a jogi és szabályozási kötelezettségeik betartásához, beleértve azokat is, amelyek a jelenleg Ukrajna egy részét elfoglaló Oroszországgal szembeni nyugati szankciók betartására vonatkoznak.

A brit pénzintézetek számára ráadásul megnehezíti a szabályok – így az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók – betartását, hogy a nem az ukrán kormány által ellenőrzött területeken zajló tranzakciókat ki kell szűrniük.

A cikk emlékeztetett, hogy a bankok jelentik a pénzmosás elleni védelem első vonalát.

Kapcsolódó tartalom

„A szabályozók azt várják tőlük, hogy jelezzék a gyanús tranzakciókat, és ellenőrizzék a pénz jogosságát az olyan botrányok elkerülése miatt, mint amilyen a Danske Bank észt fiókjában 2007 és 2015 között mosott 200 milliárd eurós ügylet is volt.”

A brit–ukrán kereskedelmi kamara elnöke azonban úgy véli: ha az Egyesült Királyságból Ukrajnával folytatott kereskedelem nem lehetséges a kis- és középvállalkozások számára, akkor az Egyesült Királyság és Ukrajna gazdasága is szenvedni fog, ami sérti Ukrajna képességét a védelem finanszírozására.

Toms levelében megjegyzi, hogy évtizedekkel ezelőtt Ukrajnát a brit bankok kockázatos joghatóságként jelölték meg ügyfeleik számára, de kitart amellett, hogy Ukrajna azóta nagymértékben javította jogállamiságát.

Óvatos bankrendszer

A Politico felkereste a brit–ukrán üzleti kapcsolatok másik csoportját is, a januárban alapított Brit–Ukrán Üzleti Tanácsot is. A szervezet szintén úgy vélekedett, hogy a brit pénzintézetek túlzottan óvatosak az ukrajnai üzletekkel kapcsolatosan. James Watkins, az üzleti tanács elnöke szerint a bankszámlabezárások nemcsak az ukrajnai ügyleteket nehezítik, hanem egy sor más piacon is problémát jelentenek az Egyesült Királyság kis- és középvállalkozásainak.

Kapcsolódó tartalom

A lap megkérdezte azt a két brit bankot, amelyet a kereskedelmi kamara elnöke megnevezett a levelében. A HSBC nem válaszolt, a Santander pedig azt írta:

A Santander UK betartja jogi és szabályozási kötelezettségeit, beleértve a szankciók betartását is. Nem tiltjuk meg az Ukrajnával kapcsolatos tranzakciókat vagy ügyfélkapcsolatokat. „Azonban Ukrajna nem kormányzati irányítása alatt álló régióival folytatott tranzakciók összetettek, és néha késések adódhatnak az összes szükséges ellenőrzés elvégzése közben, és bizonyos esetekben előfordulhat, hogy bizonyos kifizetések nem lehetségesek.”

Támogatják Ukrajnát

A cikk emlékeztet, hogy az Egyesült Királyság volt a társszervezője az Ukrajna helyreállításáról szóló konferenciának júniusban, ahol a Rishi Sunak brit miniszterelnök kijelentette, hogy kormánya többéves kötelezettséget vállal Ukrajna támogatására. A brit pénzügyminiszter pedig a Brit–Ukrán Kereskedelmi Kamara elnökének levelére válaszolva azt mondta, hogy a politikai kockázatok vizsgálata a kereskedelemben magánszemélyekre vonatkozik, nem pedig cégekre, kormányuk pedig továbbra is támogatja a háború sújtotta országot.

Kapcsolódó tartalom

A Politico megjegyezte, hogy az ukrajnai ügyleteket bonyolító cégeket érintő probléma mértéke továbbra sem tisztázott. Mint írták, a hivatalos adatok nem kerültek napvilágra, az érintett vállalkozások pedig nem akarnak megszólalni a nyilvánosság előtt. Kiemelték, hogy mind a Brit–Ukrán Kereskedelmi Kamara, mind pedig a Brit–Ukrán Üzleti Tanács konkrétumok nélküli történeteket hozott fel példaként.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Kiemelt kép: Rishi Sunak brit miniszterelnök (Fotó: MTI/AP/PA pool/Stefan Rousseau)

Ajánljuk még