Aktuális

Szentkirályi Alexandra a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje

Ahol kétmillió éve nem esett eső – ki nem találja, hol a világ legszárazabb helye?

| Szerző: hirado.hu
Ha a legtöbb embernek felteszik a kérdést, valószínűleg egy forró, homokkal borított sivatagra gondol. Meglepő módon azonban a bolygó legszárazabb területét egyáltalán nem melegebb éghajlaton kell keresni.

A forró sivatagokban nem hullik sok csapadék, a chilei Atacamában például évente átlagosan csupán mintegy 1–3 milliméter csapadék esik, a térség pedig 10–15 millió éve szélsőségesen száraz.

Az Atacama-sivatag azonban meg sem közelíti a világ legszárazabb térségének szárazságát, amely sokak nagy meglepetésére az Antarktiszon található. A Déli-sarkon található kontinens éghajlata köztudottan sarkvidéki, a hideg levegő pedig kevesebb nedvességet szállít, emiatt eleve kevesebb a csapadék a jeges kontinensen.

A földrészen a tengerparti régiókban ugyanakkor évente többméternyi hó hullik le, a kontinens belsejében, távol az óceántól viszont évente csupán néhány centiméter esik. Emiatt az Antarktisz a bolygó legszárazabb földrésze.

A kontinensen belül a McMurdo-völgyek a legkevésbé csapadékosak, a becslések alapján mintegy kétmillió éve nem esett eső. A 4800 négyzetkilométeres térségben pedig egyáltalán nem található víz, nagyrészt a környező, nedvesség útját elzáró hegyek miatt.

A világ legszárazabb területének számító antarktiszi McMurdo-völgyek legdélebbike, a Taylor-völgy (Forrás: Shutterstock)

A völgyeken gyakran leáramló, viszonylag meleg szelek is végigsöpörnek, amelyek 320 kilométer per órás sebességet is elérhetnek. Ezek a légmozgások szintén elősegítik a nedvesség elpárolgását a területről.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: IFL Science

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még