Aktuális

Brit vadászgépek feltartóztattak két orosz bombázót Skóciánál

Brit vadászgépek feltartóztattak két orosz bombázót Skóciánál

Brit vadászgépek feltartóztattak két orosz bombázó repülőgépet hétfőn a nemzetközi légtérben, Skóciától északra, a NATO északi járőrövezetén belül – közölte James Heappey, a brit védelmi minisztérium fegyveres erőkért felelős államtitkára.

A Typhoon típusú gyorsreagálású brit vadászbombázók hétfő reggel emelkedtek a levegőbe, miután felderítésre és tengeralattjáró-ellenes hadviselésre használt, nagy hatótávolságú Tu–142-es orosz bombázók átrepülését észlelték a Shetland-szigetektől északra.

A Typhoon sugárhajtású repülőgépeket rendszeresen veti be Nagy-Britannia hasonló esetekben az ország légterének biztosítására, védelmére – jegyezte meg Heappey.

Kapcsolódó tartalom

Emlékeztetett arra, hogy brit pilóták nemrégiben a NATO légi rendészeti misszióját vezették egy észtországi küldetésen, aminek keretében több mint ötven hasonló légi elfogást hajtottak végre. A nap folyamán korábban Oroszország azt közölte, hogy stratégiai bombázó gépei rutinrepüléseket hajtottak végre nemzetközi vizek felett az Északi-sarkvidéken.

Kiemelt képen Typhoon harci gép (Fotó: MTI/EPA/Steve Buckley)

Ajánljuk még