Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Vádat emelt Milorad Dodik ellen a boszniai szövetségi ügyészség

Vádat emelt Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke ellen a bosznia-hercegovinai szövetségi ügyészség pénteken, mert a politikus nem hajlandó figyelembe venni Christian Schmidtnek, a nemzetközi közösség főképviselőjének döntéseit.

Az ügyészség emellett vádat emelt Milos Lukic, a boszniai Szerb Köztársaság hivatalos közlönyének megbízott igazgatója ellen is, mert egyetértett abban, hogy ne jelenjenek meg a főképviselő jogi aktusai a közlönyben, így azok nem léphetnek érvénybe.

Bosznia-Hercegovina politikai és alkotmányos berendezkedését a boszniai háborút lezáró 1995-ös daytoni békemegállapodás határozza meg. Ennek értelmében az ország két részből áll, a Szerb Köztársaságból és a Bosznia-hercegovinai Föderációból. A nemzetközi közösség főképviselőjének intézményét is ekkor hozták létre: a megbízottnak joga van törvényeket hozni és felfüggeszteni.

A boszniai szerbek azonban már Christian Schmidt 2021-es kinevezésekor is azt mondták, hogy nem fogadják el a kinevezését, mert azt az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hagyta jóvá, ahogyan az az elődei esetében történt.

A vádat a szövetségi ügyészség a büntető törvénykönyv azon pontja alapján emelte, amely szerint hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhető az a hivatalos személy, aki nem tartja be, nem hajtja végre vagy akadályozza a nemzetközi közösség főképviselőjének a döntéseit, emellett pedig eltiltják a hivatali tevékenységeitől is.

A büntető törvénykönyv vonatkozó pontját éppen Christian Schmidt módosította a közelmúltban, a döntés hátterében pedig éppen a boszniai szerb politikusok kijelentései és lépései álltak.

Milorad Dodik az utóbbi több mint húsz évben többször is kijelentette, hogy Bosznia-Hercegovina államként működésképtelen, és a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia.

Kiemelt kép: Milorad Dodik, a háromtagú boszniai kollektív államelnökség szerb tagja a Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Törökország államfõi csúcstalálkozóját követõ sajtóértekezleten Belgrádban 2019. október 8-án. (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

Ajánljuk még