Rendkívüli

Elfogták a Klauzál téri gyilkosság feltételezett elkövetőjét

Egyre magasabb fokozatra kapcsol az USA és Kína közti technológiai háború

Washington megfosztja Kínát a fejlődéshez való jogától – reagált a kínai külügyminisztérium csütörtökön Joe Biden amerikai elnök új rendeletére, amely az érzékeny technológiák védelme érdekében szabályoz bizonyos amerikai befektetéseket Kínában.

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva részleges tilalmat és korlátozásokat vezetett egyes Kínába irányuló befektetésekre szerdán. A rendeletet alapján megtiltják, valamint bejelentési kötelezettséghez kötik amerikai érdekeltségek számára az üzleti kapcsolatot egyes technológiáknál a rendeletben szereplő „aggályos országokkal”, amelyet a Kínai Népköztársaságként, valamint a hozzá tartozó Hongkongként és Makaóként határoztak meg.

A jogszabály szerint az érintett technológiák és termékek körébe tartoznak a félvezetők és mikroelektronikai termékek, kvantuminformációs technológiák, valamint bizonyos mesterséges intelligencia (AI) rendszerek.

A pekingi külügyminisztérium szóvivője a lépésre reagálva csütörtökön kijelentetett: „Kína nagy figyelemmel fogja kísérni a fejleményeket, és határozottan megvédi jogait és érdekeit”.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette: Washington valódi célja, hogy megfossza Kínát a fejlődéshez való jogától, miközben önző módon törekszik megvalósítani mások kárára Amerika fölényét.

„Ez a szemenszedett gazdasági kényszer és technológiai megfélemlítés olyan cselekedet, amely súlyosan sérti a piacgazdaság és a tisztességes verseny elveit, aláássa a nemzetközi gazdasági és kereskedelmi rendet, veszélyezteti a globális ipari és ellátási láncokat, és sérti mind Kína és az Egyesült Államok, mind a globális üzleti közösség érdekeit”

– hangoztatta a szóvivő.

Biden kiemelte, hogy az intézkedés célja a nemzetbiztonság védelme, és nem a beruházások fékezése.

Egy amerikai kormánytisztviselő szerint a lépés megakadályozza, hogy Kína megszerezze és felhasználja a legfejlettebb technológiákat hadserege modernizálására, és az Egyesült Államok nemzetbiztonságának aláásására.

Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok jelenleg különösen feszültek egyes konfliktusok, köztük az ukrajnai háború, az amerikai kereskedelempolitika és a Dél-kínai-tengeri területi viták miatt.

Kiemelt kép: Shuterstock

Ajánljuk még