Aktuális

Egy autóbusz, egy tartálykocsi és egy motorkerékpár ütközött össze, több mint húszan meghaltak

Svájci páncélozott jármű semmisült meg Ukrajnában

| Szerző: hirado.hu
Pedig az alpesi ország nem járult hozzá ahhoz, hogy az általa gyártott fegyvereket Ukrajnába szállítsák.  

Fotók láttak napvilágot az interneten az első ukrán Mowag Eagle nevű páncélozott terepjáró elvesztéséről, amely kifejezetten ritka eszköznek számít az ukrán fegyveres erőknél, mindössze 11 darab áll rendelkezésre.

A fő kérdés, hogy egyáltalán hogy került Kijev birtokába a svájci gyártmányú katonai jármű?

Svájc ugyanis – évszázadokra visszanyúló semlegessége mellet kitartva – nem szállít fegyvereket az ukránoknak, valamint a partnerországai számára sem engedélyezett ez.

A Portfolio ír arról, hogy még március végén indult vizsgálat Svájcban, miután a Mowag vállalat terepjáróit lefotózták az ukrán-orosz fronton. A cég tagadta, hogy ők szállították volna a szóban forgó járműveket Ukrajnába. Akkor úgy tűnt, hogy Dánián keresztül juthattak el a páncélozott terepjárók az ukrán frontra.

Azóta kiderült, hogy Dánia ugyan valóban vásárolt 36 darab páncélozott Mowagot még évtizedekkel ezelőtt, de ebből 27 darabot már tovább is értékesített, méghozzá a német FWW Fahrzeugwerke katonai vállalat számára.

A cég végül 11 darab páncélos jármű exportjára kapott engedélyt a német védelmi minisztériumtól, így jutottak Kijev kezére a Svájc által féltve őrzött terepjárók

– szögezi le a lap. Hozzáteszik, hogy a lépés akár diplomáciai feszültségeket is okozhatott volna, ám Bern nem ítélte el a németeket a kiviteli tilalom megsértése miatt. Ugyanakkor a céget eltiltották a svájci fegyverekkel való kereskedéstől.

Kapcsolódó tartalom

Az Eagle első variánsát 1995-ben mutatták be, a Mowag jelenleg az ötödik generációt forgalmazza négy-, illetve hatkerékhajtású kivitelben.

Kiemelt kép: Mowag Eagle. (Forrás: Wikipedia/Dominik Clement)

Ajánljuk még