Aktuális

Putyin: Tudjuk, hogy iszlamisták követték el a terrortámadást, kérdés, ki volt a megrendelő

Napról napra brutálisabb méreteket ölt a kényszersorozás Ukrajnában, a hadkiegészítő irodák élet-halál urai lettek

| Szerző: hirado.hu
Egyre erősödik az ukrán lakosság ellenállása a fölényeskedő sorozó-tisztekkel szemben, akik csoportokban járják a településeket és sokszor erőszakkal viszik el a 18 és 60 év közöttieket katonának. Napról napra brutálisabb méreteket ölt a kényszersorozás, a hadkiegészítő irodák gyakorlatilag élet-halál urai, lassan mindenhez az ő engedélyük kell.

Hiába futott át a teherautók között, esélye sem volt a menekülésre annak az ukrán férfinak, akit nemrég sorozótisztek fogtak el egy forgalmas út mellett. Telefonon próbált segítséget kérni, de a három katona kicsavarta a kezéből a készüléket, majd lökdösni kezdték, végül elfogták.

Egy másik középkorú férfit pedig Odesszában fogott le két sorozótiszt, majd harmadik társuk gyomorszájon ütötte és szidni kezdte. Az áldozat alig tudott megállni a lábán a fájdalomtól. A sorozást végrehajtó, csapatokban járó katonák a hitéletet sem tisztelik. Egy templomkertben négyen fogtak el egy katonakorú férfit, akit meg is ütöttek, alig néhány lépésre a templomtól.

Kapcsolódó tartalom

Elképesztő méreteket ölt a mozgósítás miatt elrendelt kényszersorozás Ukrajnában. A fronton elesett katonákat pótolni kell, ezért az országot hónapok óta sorozókülönítmények járják.

Nem válogatnak a módszerekben, mindenkit elhurcolnak, aki alkalmas lehet valamilyen katonai szolgálatra. A különítmények szinte élet-halál urai. Például a katonakorú férfiak orvosi ellátásához is az ő engedélyük kell.

Ez sokkoló! A kórházakban még a tervezett műtététeket sem végezhetik el a toborzóirodák engedélye nélkül! Képzeljétek el emberek! A 18 és 60 év közötti férfiakat nem lehet megoperálni, holmi hadkiegészítő parancsnok engedélye nélkül. Ez egész egyszerűen diktatúra!” – panaszkodott egy ukrán fiatal.

A sorozótisztek szabályosan vadásznak és mindent megtesznek, hogy a lehető legtöbb embert a háborúba küldjék. Ugyanis amíg fegyvertelen civilek elfogásával biztosítják az utánpótlást a hadseregnek, addig nekik nem kell kockáztatni az életüket a fronton – szembe nézve a fegyveres orosz katonákkal.

A lakosságban Ukrajna-szerte erősödik a harag a gőgös és embertelen toborzótisztek ellen, akik már menetrendszerinti buszokat is megállítanak és minden hadköteles korút elvisznek.

A toborzóirodák munkatársaihoz szólok! Figyeljenek ide! Nem félnek attól, hogy amikor majd leveszik az egyenruhát, önökkel egészen másképpen fognak beszélni?! Nem félnek? Féljenek! Ezt tanácsolom önöknek! Féljenek, mert maguk sem kerülhetik el a sorsukat! Jegyezzék meg!” – mondta egy férfi.

A lakosság ellenállása sokszor a tettlegességig is eljut. Hmelnyickijben egy férfi még úgy is megverte a sorozótisztet, hogy egy rendőr és egy katona állta körül. Nemrég egy dnyiprói strandon pedig a vízbe löktek egy rendőrt, a toborzókatonát pedig üveggel dobták meg.

Kapcsolódó tartalom

A katonakorúak többsége azonban inkább elmenekülne Ukrajnából. Legutóbb az ukrán-moldovai határon próbálkozott egy társaság. Egy átalakított kisbusz rakterében próbáltak kijutni az országból. Úgy tudni, hogy eddig 20 ezer hasonló próbálkozást akadályoztak meg az ukrán határőrök.

Közben sorra látnak napvilágot a sorozótisztek és a hadkiegészítő parancsnokságok vezetőinek korrupciós ügyei.

Legutóbb csütörtökön tartóztatták le az egyik kijevi katonai körzet parancsnokát, akit azzal vádolnak, hogy fejenként 10 ezer dollárért (több mint 3,5 millió forintért) állított ki hamis igazolásokat hadköteleseknek arról, hogy alkalmatlanok a katonai szolgálatra és elhagyhatják Ukrajnát. A katonatiszt lakásán a hamis iratok mellett több tízezer dollárt és euróezreket találtak.

Kiemelt kép: Kiképzésen Nagy-Britanniában tartózkodó ukrán újonc katonák gyakorlatoznak egy észak-angliai gyakorlótéren 2023. február 16-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
(Fotó: MTI/EPA/Adam Vaughan)

Ajánljuk még