Gyász

Elhunyt Gát György

Heves harcok dúlnak az ukrajnai frontvonal mentén

Az orosz tüzérség Herszont és Harkivot támadta, az ukrán légierő a Krím felé vezető hidakra mért csapást. Közben a hétvégén Dzsiddában több mint negyven ország tanácskozott a békés megoldásról. Oroszország nem kapott meghívót. A moszkvai külügyminisztérium hétfőn közölte: a béketárgyalás előfeltétele, hogy Ukrajna letegye a fegyvert.

Néhány óra leforgása alatt kétszer is találat ért egy kilencemeletes lakóházat Herszon központjában. A Híradóban is bemutatott felvételeket a régió kormányzója tette közzé, aki szerint az orosz erők az elmúlt éjszaka heves ágyútűz alá vették a frontvonal közelében fekvő dél-ukrajnai várost. Egy ember meghalt, többen megsérültek.

Arra ébredtem, hogy rázkódik az épület. A lakásban halomra dőltek a bútorok. Kirohantam, közben már lángoltak az erkélyek” – idézte fel a támadás perceit az egyik lakó.

Harkiv közelében is lakott területet támadott az orosz tüzérség. Ukrán források szerint két ember meghalt, legalább hárman megsérültek. A moszkvai védelmi tárca szóvivője szerint az orosz egységek előretörtek az északkelet ukrajnai területen.

Kapcsolódó tartalom

Az elmúlt három nap alatt a frontvonal 11 kilométeres szakaszán az orosz erők három kilométer mélyen hatoltak be az ellenséges vonalak mögé – közölte Igor Konasenkov orosz védelmi miniszter.

Az ukrán légierő a Krím félsziget felé vezető hidakra mért csapást, az orosz csapatok utánpótlási vonalán. A megszállt herszoni területek élére kinevezett orosz kormányzó szerint nyugati gyártmányú rakéták csapódtak be a környéken.

Az ukrán haderő május óta sikeresen veti be az Egyesült Királyság által szállított Storm Shadow cirkálórakétákat. A légvédelmet pedig az amerikai és német rakétarendszerek erősítik – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök az ukrán légierő napján, vasárnap.

Az ukrán államfő szerint a tartós béke érdekében helyre kell állítani Ukrajna teljes területi integritását – ezt Kijev a hétvégi szaúd-arábiai nemzetközi békekonferencián is egyértelművé tette.

A dzsiddai tanácskozáson több mint 40 ország, köztük az Egyesült Államok, India és Kína tárgyalt a válság békés megoldásáról. Oroszország nem kapott meghívót a rendezvényre, amely zárónyilatkozat nélkül ért véget. A résztvevők megállapodtak abban, hogy folytatják az egyeztetést. Ugyanakkor többen, köztük a német, a lengyel és a kínai kormány küldöttei hasznosnak nevezték a tárgyalásokat.

Kapcsolódó tartalom

Az egyeztetés alapját Zelenszkij elnök tízpontos béketerve adta. Ennek mentén kell elindítani a jövőbeni béketárgyalásokat – ebben valamennyien egyetértettünk. Ahogy abban is, hogy a nemzetközi jog és az ENSZ Alapszerződésének betartása a legfontosabb kiindulópont – mondta a lengyel küldöttség vezetője, hozzátéve, hogy valódi áttörésre egyelőre senki nem számított.

Vang Ji kínai külügyminiszter hétfőn telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, akinek megerősítette: „Kína továbbra is független és pártatlan álláspontot képvisel és aktívan igyekszik elősegíteni a politikai megoldást.

Moszkva azonban csak akkor lát esélyt a béketárgyalásokra, ha Ukrajna leteszi a fegyvert. Az orosz külügyi szóvivő, Marija Zaharova úgy fogalmazott: meg kell erősíteni Ukrajna semleges, el nem kötelezett és atomfegyvermentes státuszát. Hozzátette: a Nyugatnak fel kell hagynia a fegyverszállítással, Ukrajnának pedig el kell ismernie az új területi realitásokat, azaz át kell engednie a megszállt területeket Oroszországnak.

Kiemelt kép: illusztráció

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még