Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Meghalt a tel-avivi lövöldözésben lelőtt férfi, támadóját a rendőrök tették ártalmatlanná

Belehalt sebesülésébe az a férfi, aki a Tel-Aviv főutcáján szombaton kitört lövöldözésben sérült meg – közölte a kórház, ahová a férfit újraélesztés után életveszélyes állapotban beszállították.

A 42 éves áldozat az Icsilov kórház tájékoztatása szerint biztonsági őr volt, három lány édesapja.

Kapcsolódó tartalom

Az izraeli rendőrség közölte, hogy lelőtte és ártalmatlanná tette a támadót, aki szintén meghalt a kórházban.

A lövöldöző egy 27 éves palesztin férfi volt a ciszjordániai Dzsenínből. A férfinél egy irat volt, amely szerint öngyilkosságot kívánt elkövetni és mártírrá válni – közölte Kobi Sabtai rendőrfőnök a Times of Israel című lappal a támadás helyszínén.

A férfi az Iszlám Dzsihád iszlamista szervezet tagja volt.

Kapcsolódó tartalom

Az incidens akkor történt, amikor a rendőrök felfigyeltek a gyanúsan viselkedő férfire, aki tüzet nyitott, és egyiküket súlyosan megsebesítette. A másik városi rendőr gyorsan reagált és ártalmatlanná tette a támadót.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök később elismerését fejezte ki a tel-avivi városi rendőrség járőrének az éberségéért és az elszántságáért.

A Gáza övezetet irányító Hamász palesztin szervezet egyik vezetője hősies cselekedetnek és a két palesztin fiatal pénteki meggyilkolására adott természetes reagálásnak nevezte a támadást.

Kapcsolódó tartalom

A lövöldözés egy nappal azután történt, hogy egy tizenkilenc éves palesztin fiút izraeli telepesek agyonlőttek, és több társát megsebesítették a ciszjordániai Rámalláh közelében fekvő egyik palesztin faluban, ahol két járművet felgyújtottak – jelentette a WAFA palesztin hírügynökség. A támadással gyanúsított két férfit őrizetbe vették a rendőrség tájékoztatása szerint.

Washington aggodalmát fejezte ki a ciszjordániai palesztin falvak izraeli telepesei által elkövetett támadások számának növekedése miatt, ahol tavaly óta fokozódott az erőszak az izraeli razziák növekvő száma és az izraeliek ellen palesztinok által elkövetett utcai támadások miatt.

Egy hónappal ezelőtt egy palesztin a tömegbe hajtott Tel-Avivban, több embert megsebesítve.

Kapcsolódó tartalom

Az év eleje óta huszonhárom izraeli, egy ukrán és egy olasz halt meg palesztinok által elkövetett támadásokban.

Ugyanebben az időszakban 169 palesztin halt meg, többségük izraeli katonai műveletekben, illetve a saját erőszakos összecsapásaikban vagy támadásaikban. A többségük fegyveres harcos, de polgári személyek is gyakran életüket veszítik katonai műveletek során.

Ajánljuk még