Időjárás

Az ország egyes részein 24–25 fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Manila szerint a kínai parti őrség vízágyúval lőtt egy Fülöp-szigeteki hajóra a Dél-kínai-tengeren

A Fülöp-szigetek vasárnap azzal vádolta a kínai parti őrséget, hogy vízágyúval lőtt egy Fülöp-szigeteki hajóra a Dél-kínai-tengeren.

Manila veszélyesnek és törvénytelennek nevezte az esetet, melyet előző nap kiadott sajtóközleményében a Fülöp-szigeteki parti őrség is elítélt. A közlemény szerint az említett hajó más, a Spratly-szigeteken állomásozó katonai személyzet számára ellátmányt szállító hajókat kísért a térségen át.

Kapcsolódó tartalom

Medel Aguilar Fülöp-szigeteki katonai szóvivő felszólította Kínát, viselkedjen felelősségteljesen, arra figyelmeztetve Pekinget, hogy bizonyos számítási hibák akár emberi életekbe is kerülhetnek.

Az ügyben felszólalt az Egyesült Államok külügyminisztériuma is, kiemelve, hogy a tengeri milíciák közvetlenül veszélyeztetik a térség biztonságát és stabilitását.

Peking egyelőre nem reagált az állításokra.

Kapcsolódó tartalom

Kína szerint a a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tenger gyakorlatilag teljes egészében az ő fennhatósága alatt áll, ennek érdekében több, hadi célokra kiépített szigetet hozott létre a vitatott területen. Ezt a Fülöp-szigetek, Vietnam és Malajzia is vitatja. Washington mindeközben hadihajókat, vadászrepülőket és járőrfeladatokat ellátó felderítő repülőgépeket vezényel rendszeresen a térségbe, amelyek az Egyesült Államok szerint a tengerhajózás szabadságát és a nemzetközi jog betartását hivatottak biztosítani.

Manila többször azt vetette Peking szemére, hogy a Peking által vitatott felségterületű vizeken a kínai parti őrség rendszeresen feltartóztatja járőrhajóit.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még