Aktuális

Augusztus 20-án Budapestre látogat Erdogan török elnök

Villámárvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Szélviharral kísért heves esőzés söpört végig Szlovénia egyes részein pénteken, villámárvizeket és földcsuszamlásokat okozva – közölte a szlovén környezetvédelmi ügynökség (ARSO).

Az alpesi országban a vihar utakat és hidakat zárt el, épületeket árasztott el, és több embert evakuálni kellett. Szlovénia egyes részein egy nap  alatt annyi csapadék esett, mint máskor egy hónap alatt szokott, ezért az ARSO riasztást is kiadott.

Az északnyugati Gorenjska tartományban, Skofja Loka városában több mint száz épületet, köztük egy sportcsarnokot öntött el a víz, az utakat pedig földcsuszamlások torlaszolták el – írta az STA szlovén hírügynökség.

Kapcsolódó tartalom

A hatóságok arra kérték az érintett területeken élőket, hogy csak akkor hagyják el otthonaikat, ha feltétlenül szükséges. A katasztrófavédelem 12 órán belül több mint ezer, viharral kapcsolatos bejelentést kapott, a tűzoltók több városban egész éjjel szivattyúzták a vizet az elárasztott épületekből, mentették az elárasztott járműveket, és tisztították az utakat.

Az országban már júliusban is több nagy vihar pusztított, egy ember életét vesztette, és jelentős károk keletkeztek az épületekben, autókban és a mezőgazdaságban, több tízezren pedig áram nélkül maradtak. A héten Észak-Szlovénián óránként 107 kilométeres sebességgel már egy tornádó is végigsöpört, amely házak tetejét vitte magával, és villanyvezetékeket, fákat döntött ki.

Ajánljuk még