Aktuális

Földrengés volt New York közelében

Fekete szövettel borították be tüntetők a brit miniszterelnök házát

Fekete szövettel borították be Rishi Sunak brit miniszterelnök házát a Greenpeace aktivistái csütörtökön, kifejezve ezzel Sunak kormányának olajfúrásokkal kapcsolatos politikája elleni tiltakozásukat.

A Greenpeace UK által a korábban Twitter néven ismert X közösségi platformon közzétett képen négy tüntető látható az észak-angliai ingatlan tetején, akik közül ketten fekete szövettel borítják be a házat, míg a két másik aktivista egy „Rishi Sunak – Olajprofit vagy a jövőnk?” feliratú transzparenst tart a kezében.

Kapcsolódó tartalom

Egy, a miniszterelnöki hivatalban dolgozó, meg nem nevezett forrás szerint a helyszínen a rendőrség is jelen volt.

Nem fogunk bocsánatot kérni azért, hogy a helyes megközelítést alkalmazzuk energiabiztonságunk biztosítása érdekében, felhasználva az itthoni erőforrásainkat, hogy saját energiánk tekintetében soha ne függjünk az olyan agresszoroktól, mint Vlagyimir Putyin” – közölte a forrás.

Sunak egy nappal az incidens előtt, szerdán jelentette be hogy nyaralni indul.

Nagy-Britannia amellett, hogy gyorsan kiépítette saját megújulóenergia-kapacitását, 2019-ben – Theresa May korábbi miniszterelnök idején – elfogadta azt a célkitűzést is, miszerint az ország 2050-re eléri a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást.

Sunak kormánya hétfőn kötelezettséget vállalt arra, hogy több száz, északi-tengeri olaj- és gázkitermelésre vonatkozó engedélyt adjon ki az energiafüggetlenség növelésére irányuló erőfeszítések részeként.

Ezen kívül a kormány decemberben jóváhagyta évtizedek óta az első új mélyművelésű szénbányájának kiépítését is.

Kapcsolódó tartalom

Sunak szerdán megvédte kormánya környezetvédelmi teljesítményét, mondván, hogy jobb munkát végeztek, mint más, nagyobb országok a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése terén.

Egy szerdán közzétett felmérés szerint a választók 67 százaléka úgy véli, hogy a kormány rosszul kezeli a környezetvédelemmel kapcsolatos kérdéseket, ami a legrosszabb érték a brit piackutató és adatelemző cég, a YouGov 2019-es első mérése óta.

Ajánljuk még