Időjárás

Megérkezett a havazás

A német közszolgálati média saját munkatársát állította be egyszerű vásárlónak, aki lelkesedik a „klímavédelmi” áremelésért

| Szerző: hirado.hu
A riport azt az állítást kívánta erősíteni, hogy az állati eredetű élelmiszerek sokkal nagyobb ökológiai lábnyommal bírnak, mint a vegán termékek. Ehhez szükség volt egy kis turpisságra is.

Az ARD német regionális közmédiumokat tömörítő társaság híradója, a Tagesschau hétfőn a Penny nevű kiskereskedelemi üzletlánc árpromóciójáról számolt be. A diszkont üzlet szokatlan kampánya nagy feltűnést keltett Németország szerte, a Penny ugyanis mostantól egyes termékeiért a „valódi árakat” számítja fel, vagyis azt az összeget, amelyet szerintük akkor kellene felszámítani, ha figyelembe vennék a gyártás során okozott összes környezeti és egészségügyi kárt is. Mindez elsősorban a húskészítményekre vonatkozik, és a vegán termékekkel kívánják ezeket kontrasztba állítani.

A szokatlan „klímavédelmi akcióról” a Tagesschau vásárlókat kérdezett, egyikük azonban valójában a közmédia műsorvezetője volt – írja a Focus.

Kapcsolódó tartalom

Az első megkérdezett vásárló még úgy felelt, nem fogja megvenni a feláras élelmiszereket, inkább megvárja, amíg visszaállnak az árak a normális szintre. A következő megkérdezett vásárló, a másik német regionális médiumnál, a WDR-nél dolgozó Hannah Mertens viszont azt mondta, ő kifejezetten jó ötletnek tartja a radikális áremelést.

Ez engem elgondolkodtat. Normális esetben nem tűnődik el az ember azon, hogy például a húsnak mekkora felára van

– fogalmazott a műsorvezető hölgy, akit egyszerű vásárlónak állítottak be.

A csatorna elismerte, hogy nem vették figyelembe a médiaetikai alapvetéseket. „Az általunk készített riportot nem lett volna szabad ebben a formában sugároznunk” – közölték, majd nem sokkal később törölték is az anyagot a médiatárból, és újat töltöttek fel helyette, melyben már nem szerepelt a kínos rész.

A WDR főszerkesztője, Stefan Brandenburg a Twitteren

úgy indokolta a „hibát”, hogy a riporter nem volt tisztában vele, hogy egy kollégájával beszélget, mindez pedig a „nagy háttérzaj miatt” fordulhatott elő.

A főszerkesztő szerint, ha a riporter megértette volna, hogy valójában egy kolléganőjét kérdezi, akkor ez nem kerülhetett volna adásba.

Németországban sokan bírálták a WDR-t az utóbbi időben elkövetett súlyos melléfogások miatt. A mostani esettel kapcsolatban a német kereszténydemokrata Johannes Steiniger azt mondta, amennyiben valami segíti az öko-ideológia terjesztését, akkor a WDR-nél szemlátomást nem válogatnak az eszközökben.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: YouTube/tagessachau

Ajánljuk még