Fontos

Femke Bol világcsúccsal nyert 400 méteren a fedett pályás vb–n

Medenceásás közben bukkant az évszázad felfedezésére

| Szerző: hirado.hu
Feltehetőleg egy nyolcezer éves palackorrú delfin maradványaira bukkant a hátsó kertjében egy férfi Skóciában.

A 44 éves Paul McDonald medencét ásott a gyerekeinek, amikor rátalált az ősi vízi emlős csontjaira a közép-skóciai Stirlingben.

A helyszínre elsőként érkező paleontológus, Murray Cook szerint a maradványok egy palackorrú delfiné, amely feltehetőleg a legutóbbi jégkorszakban sodródott partra, a terület ugyanis akkoriban egy hatalmas beltenger partszakaszát alkotta. Ez a felfedezés lehet az első Skóciában több mint egy évszázada. Az utolsó bálnacsontokat Stirling közelében 1897-ben találták, de a közelmúltban nincsenek feljegyzések delfinfelfedezésekről.

A maradványok pontos korát csak radiokarbonos kormeghatározás után tudjuk megállapítani, de mivel agyagban konzerválódtak, a becsült koruk könnyen megállapítható. Az agyag körülbelül nyolcezer év alatt zárja teljes egészében légmentesen magába egy élő szervezet testrészeit, a delfin kora tehát ezzel megegyező lehet – mondta Cook, aki azt is hozzátette, hogy a delfin kisebb termete és kopott fogai miatt feltehetőleg egy idős nőstény lehet.

Mivel az ősmaradványok mellett egy szarvasagancsból készült húsmetsző szerszámot is találtak, a szakértők véleménye szerint ősemberek fogyaszthattak az állat húsából. A szerszámot akár kinccsé is minősíthetik, ez esetben a megtalálója jutalomban részesülhet.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: BBC

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még