Baleset

Halálos baleset történt az M3-as autópályán

Puccs Nigerben: Franciaország újabb „volt gyarmatát” veszítheti el

| Szerző: hirado.hu
Egyértelműen az egész Európai Unió, sőt a Nyugat presztízsvesztesége, hogy a nigeri puccsal egy újabb afrikai államból szorul ki a korábbi gyarmatosító, Franciaország, miközben az orosz zászlóban úszó utcák és a haza készülő amerikai alakulat egyértelművé teszi, mely európai hatalom térnyeréséről beszélhetünk. A nagyhatalmak közben, Joe Bidentől Macronig revanssal fenyegetőznek. Párizs feszült hangulatban reagált és cáfolta, hogy evakuálná a francia állampolgárokat. De miért érdekes mindez? Mert Niger biztosítja a világ urántermelésének 7 százalékát.

Az ukrán háború árnyékában komoly a proxiháború alakult ki Afrikában, Franciaország pedig sorra veszíti el egykori még függésben tartott gyarmatait.

A több mint ezerfős, a helyszínen állomásozó amerikai kontingens is jelzi, hogy nem csupán Párizsnak lehetnek érdekei a nyersanyagban gazdag afrikai régióban.

Az „orosz zászlós” puccsok sorában most éppen Nigerben távolította el a hadsereg Mohamed Bazoum elnököt, s ezzel eleshet a Nyugat egyik utolsó bástyája a nyugat-afrikai társégben.

Kapcsolódó tartalom

Franciaország nem evakuál

A szocialista politikust Amadou Abdramane ezredes távolította el a hatalomból július 27-én. A puccsisták óva intettek egy esetleges külföldi katonai beavatkozástól. Mindemellett hangsúlyozták, hogy Bazoumnak nem esik bántódása.

A fővárosban, Niameyben orosz zászlók jelentek meg az utcákon, miközben tömegek tüntetnek a puccsista erők mellett – számol be a Jeune Afrique. A tüntetéseken szintén feltűnnek az orosz zászlók, akárcsak korábban Bamakóban és Ouagadougouban (Mali és Burkina Faso fővárosában – a szerk.) – fűzi hozzá a francia nyelvű pánafrikai heti hírmagazin, emlékeztetve, hogy a Wagner-csoport támogatásával e két államban is oroszbarát vezetés vette át a hatalmat.

Jelenleg nincs döntés francia állampolgárok evakuálásáról” – jelentette ki Catherine Colonna vasárnap este az RTL-nek nyilatkozva. A Le Figaro a francia külügyminiszter nyilatkozatából kiemeli: „Mint mindig, Franciaország most is megvédi állampolgárait. Rendkívül éberek vagyunk.” Hozzátette: jelenleg 5–600 francia állampolgár tartózkodik Nigerben.

A nigeri feszültségek fokozódásával szembesülve Párizs már korábban is alig burkolt fenyegetésekkel vágott vissza. „Bárki, aki francia állampolgárokat támad (…), Franciaország azonnali és kíméletlen megtorlásával szembesül” – közölte az Élysée, az elnöki palota. Franciaország gazdasági szankciókat is bevezetett: felfüggesztette Niger költségvetési és katonai támogatását.

Amerika már fújja a takarodót

Egyelőre nem esett szó arról, mi lesz a sorsa a Nigerben állomásozó, 1500 fős francia kontingensnek.

Mindeközben Amerika megfújta a takarodót: mint a Le Figaro is megírta, „nagyon gyorsan vissza kell telepítenie Amerikába mintegy 1100 katonáját, mivel az amerikai törvények nem hagynak más választást”.

Niger korábban több száz millió dollár értékű amerikai katonai segélyben részesült.

A Nigerben jelen levő amerikai katonák „terrorizmusellenes kiképzést” tartottak a helyi fegyveres erőknek.

A polgárháborút megelőző puccs

Miután a lázadók feloszlatták a kormányt, és felfüggesztették az ország alkotmányát, vezetőjük, Abdourahmane Tchiani tábornok kijelentette, hogy az iszlamista militáns felkelés ellen küzdő nyugat-afrikai ország biztonságának romlása miatt léptek fel az elnök elmozdítása érdekében. A felkelők lezárták az ország határait és légterét, valamint országos kijárási tilalmat vezettek be.

Az ország hadseregének vezetői pedig kinyilvánították, hogy támogatják a két éve demokratikusan megválasztott Bazoum szerdai megdöntését. A közösségi médiában közzétett nyilatkozatában a hadsereg támogatja a puccsot, hogy megakadályozzák a „halálos összecsapást”, amely „vérfürdőhöz” vezethet Nigerben – írja a Voanews.com. A nigeri megmentési tanács óva intett a külföldi beavatkozástól – fűzi hozzá az Euronews.

A Le Figaro úgy tudja:

Bazoum elnököt a puccsisták még mindig túszként tartják fogva

a villájában.

Uránháború vagy béke?

Az országszerte kitűzött orosz lobogók árnyékában tehát, ha a puccsista hatalomnak sikerül megőrizni pozícióit, az amerikai támogatással rendbe hozott hadseregre építve stabilizálhatja az új rendszert a Wagner-féle erők támogatásával az oroszbarát hatalom.


Párizs és Washington nyilatkozatai mellett a globális szervezetek is a hatalomátvétellel szemben léptek fel.

Szombaton Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő bejelentette:

az Európai Unió a Nigerben lezajlott katonai puccs miatt azonnali hatállyal leállítja a nyugat-afrikai országnak nyújtott támogatást,

és megszünteti vele a biztonsági együttműködést is. Határozottan kiállunk a demokratikusan megválasztott nigeri elnök mellett, és támogatjuk a hivatalába történő visszatérését – írta hivatalos Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is vasárnap, miután telefonon egyeztetett Hadja Lahbib belga külügyminiszterrel.

Josep Borrell hétfőn közzétett közleményében pedig azt írta: az Európai Unió csatlakozik a tizenöt államot tömörítő ECOWAS államfőihez, akik elítélték a Nigerben végrehajtott puccsot.

Joe Biden amerikai elnök maga hívta fel Mohamed Bazoumot,

a katonai puccsisták által nemrég megbuktatott nigeri vezetőt. Ez egy erőteljes gesztus, amely kiemeli a Száhel-övezet stabilitásának döntő fontosságát a NATO és Európa biztonsága szempontjából, tekintettel Niger stratégiai helyzetére – emeli ki az Rtf.be.

Niger rendelkezik a világ urántartalékainak 7 százalékával,

és kulcsszerepet játszik a dzsihadista csoportok és az embercsempészek elleni küzdelemben. Bazoum volt az utolsó Nyugat-barát vezető egy olyan régióban, ahol egyre erőteljesebb volt az Oroszországhoz kötődő Wagner-milícia térnyerése.

A Kreml álláspontja azonban nem teljesen egyértelmű: miközben hivatalosan is felszólították a puccsistákat Bazoum elnök szabadon bocsátására, több elemző szerint inkább kivárja a fejleményeket Moszkva. Putyin számára ugyanis ez lehetőség arra, hogy megvethesse a lábát Niameyben, növelje befolyását a régióban és kihívást jelentsen a Nyugatnak.

Fenyegetőzik a frankövezet utódja

Az ECOWAS szervezete követelte Mohamed Bazoum elnök azonnali szabadon bocsátását és az alkotmányos rend teljes visszaállítását – írja a Franceinfo. Ha ezeket a követeléseket egy héten belül nem teljesítik, az ECOWAS minden szükséges intézkedést megtesz, és nem zárja ki az erőszak alkalmazását.

Kapcsolódó tartalom

A térségben létrehozott gazdasági-politikai szervezet, amely jórészt lefedi Franciaország egykori gyarmati érdekeltségeit, nevét a nyugat-afrikai eco nevéből nyerte. Ez egy tervezett, egységes nyugat-afrikai pénznem, amelyet az ECOWAS tagállamaiban vezetnek be a tervek szerint 2027-ben.

A Párizs által a mai napig átláthatatlan módon kezelt pénznem,

az úgynevezett a CFA-frank Nyugat-Afrikában egy közös valutával, az ecóval való felváltására irányuló, 2019-es projekt

részvevői tömörülnek az ECOWAS szervezetébe.

Kapcsolódó tartalom

„Franciaország, kifelé!”

Az országra nehezedő, erőteljes diplomáciai nyomás elkerülése végett a katonák most az erős Nyugat-ellenes érzelmekre és a lakosság soraiban az ECOWAS-szal szembeni erős fenntartásokra, bizalmatlanságra építenek.


A puccs legitimitását az M62 nevű,

a francia befolyással szembeni heves ellenállásáról ismert civil szervezet segítségével igyekeznek biztosítani.

Ennek a mozgalomnak köszönhetően vasárnap több ezren gyűltek össze, hogy kifejezzék támogatásukat a katonai junta mellett, hangsúlyozva a francia politika elutasítását is. A nigeri és orosz zászlók között felemelt feliratok, plakátok ugyanazt az üzenetet hordozták: „Franciaország, kifelé!”

Kiemelt kép: A puccsot támogató megmozdulás Nigerben. Tüntetők orosz zászlót tartanak, miközben a puccsisták támogatására szervezett felvonuláson vesznek részt a fővárosban, Niamey-ben. Ezrek nyilvánították ki a hatalmat átvett hadsereg támogatását (Fotó: Djibo Issifou/Getty Images)

Ajánljuk még