Aktuális

Hollik István: A háborúpártiak megint közelebb tolták Európát a háborúhoz

Nehéz helyzetben Ron DeSantis: saját hátországában csappant meg a népszerűsége, miközben Donald Trumpé kilőtt

| Szerző: hirado.hu
Elveszítette korábbi lendületét a floridai kormányzó. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy korábbi előnye szinte teljes egészében elpárolgott vetélytársával szemben. A személyétől elfordult jobboldali szavazók azt kritizálták leginkább, hogy az országos politikába való belépése óta elhanyagolja saját államát, valamint hogy a hangzatos identitáspolitikai ügyek napirenden tartása mellett kevés energiája maradt a mindennapi életet érintő fontos kérdésekre.

A The Washington Post című amerikai napilap szerint megtorpant Ron DeSantis kormányzó népszerűsége Floridában. Annak ellenére, hogy pár hónappal ezelőtt még magabiztosan vezetett, ha ma tartanák a republikánus előválasztást, több felmérés is azt mutatja, hogy DeSantis veszítene Donald Trump volt elnökkel szemben abban az államban, amelyet mindketten otthonuknak neveznek.

A legfrissebb felmérések szerint a megkérdezett republikánus szavazók 54 százaléka Trumpra szavazna, szemben a kormányzó 37 százalékával, ha egy az egy elleni küzdelemről lenne szó.

Politikai elemzők úgy vélekednek, Florida lakmuszpapírként szolgálhat arra nézve, hogy DeSantis milyen eredményességgel képes nagyobb közönséget megszólítani az előválasztási küzdelemben. Azzal, hogy megpróbálta megnyerni az államon kívüli konzervatív szavazókat, úgy tűnik, hogy közvetlen szavazóbázisát (vagy legalábbis annak egy részét) fordította maga ellen – ennek elsősorban az lehet az oka, hogy jóval kevesebb időt tölt Floridában, mint korábban.

Donald Trump volt amerikai elnök (és Ron DeSantis?) támogatói a Wilkie D. Ferguson bíróság épülete előtt Miamiban 2023. június 13-án (Fotó: MTI/EPA/Christina Mendenhall)

Szövetségesei ugyanakkor megjegyzik, hogy DeSantis általános támogatottsága Floridában továbbra is magas, és azt mondják, hogy a kormányzó még mindig keresi a helyét elnökjelöltként. Túl korai még leírni őt – mondta például egy republikánus képviselő, aki hozzátette, még rengeteg idő van arra, hogy lángra kapjon és lendületet vegyen.

Ha az emberek azt látják, hogy valaki hajlandó harcolni értük, ha azt veszik észre, hogy valaki hajlandó sebeket is kapni értük, akkor ki fognak jönni az árnyékból és támogatni fogják azt az embert. Hajlandók lesznek akár a forró parázson is átmenni mezítláb, hogy támogatssák őt” – fogalmazott DeSantis nemrég egy konferencián tartott beszédében.

A lap szerint azonban a kormányzó épp a legbiztosabb bázisát kezdte elveszíteni akkor, amikor túlságosan is az identitáspolitikai kérdésekre helyezte a hangsúlyt.

Kapcsolódó tartalom

Nem tett jót például a Disney-vel folytatott, régóta húzódó viszálya, mely miatt igencsak gyakran került az újságok címlapjára. A vita azután robbant ki, hogy a Disney korábbi vezérigazgatója nyilvánosan bírált egy DeSantis által beterjesztett konzervatív identitáspolitikai törvényjavaslatot. A kormányzó válaszul felszámolta a vállalat számos, közel fél évszázadon át élvezett kiváltságát. Bob Iger, a Disney vezérigazgatója vállalkozásellenesnek nevezte DeSantis intézkedéseit, és lemondott egy egymilliárd dolláros beruházásról is Florida államban. Ráadásul pert is indítottak ellene.

Mindez azért volt hátrányos DeSantisnak, mert az általa folytatott csatározás miatt egyfajta bizonytalanság lett úrrá a helyi éttermek tulajdonosain és a vállalkozásokon, melyek a parklátogatók kiszolgálására specializálódtak.

Mások azért orroltak meg a kormányzóra, mert Trump ellen indul az előválasztási versenyben, csökkentve ezzel az egykori elnök esélyeit. A The Washington Post által megkérdezett republikánus tisztviselők egy része ezt szinte hátba szúrásként élte meg. Egyikőjük szerint ha DeSantis 2028-ig várt volna azzal, hogy bejelentkezzen az elnökségért, akkor a legtöbb Trump-párti republikánus teljes mértékben támogatta volna őt. Most azonban még nem látták időszerűnek az indulását.

Kapcsolódó tartalom

Politikai elemzők úgy látják, ha a jelenlegi versenyben DeSantis vereséget szenved, akkor erősen kérdésessé válhat a politikai jövője is Floridában. Az előválasztást március 19-én rendezik majd meg a napfényes államban.

Kiemelt kép: Ron DeSantis floridai kormányzó (Fotó: EPA/Shawn Thew)

Ajánljuk még