Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Horvátország felajánlotta kikötőit az ukrán gabona átrakodására

Kijev és Zágráb megállapodott, hogy Horvátország dunai és adriai kikötőit használhatják az ukrán gabona exportjára – jelentette be hétfőn Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. „Mostantól a legtöbbet hozzuk ki a horvát kikötők adta lehetőségekből” – fogalmazott Kuleba.

Az ukrán diplomácia vezetője a nap folyamán tárgyalt Kijevben horvát hivatali partnerével, Grlic Radmannal.

Miután Oroszország nem hosszabbította meg a júliusban lejárt gabonamegállapodás hatályát arra hivatkozva, hogy nem teljesítették a megállapodásnak az orosz mezőgazdasági termékek és a műtrágya exportjára vonatkozó részét, Ukrajna lényegében elesett a biztonságos tengeri exportútvonalaktól.

„Most a leghatékonyabb útvonalak kidolgozásán fogunk fáradozni, a legtöbbet hozzuk ki a horvát kikötők adta lehetőségekből”

– hangoztatta Kuleba.

„Minden segítség az exportok blokádjának feloldásához, minden megnyitott ajtó gyakorlati hozzájárulást jelent a globális élelmezés biztonságának fenntartásához” – emelte ki a külügyminiszter.

Kapcsolódó tartalom

Kuleba mindazonáltal elmondta, hogy horvát kollégájával folytatott megbeszélései fő témája az Ukrajnának szánt fegyverek voltak. „Csak annyit mondhatok, hogy vannak bizonyos megállapodások, amelyeket hamarosan végrehajtunk” – tette hozzá részletek említése nélkül.

A kiemelt kép illusztráció. A képen: A török zászló alatt hajózó TQ Samsunhe, az utolsó gabonaszállító hajó, amely elhagyta az ukrajnai Odessza kikötőjét azt követően, hogy Oroszország egy nappal korábban kilépett a Fekete-tengeri gabonaszállítási egyezményből, 2023. július 18-án. (Fotó: EPA/Sedat Suna)

Ajánljuk még