Aktuális

Mutatjuk a hét legszerencsésebb hat számát

Illegális migráció – ET-biztos: A görög hatóságoknak hatékonyan kell kivizsgálniuk a migránsokat szállító hajó tragédiájának körülményeit

Brüsszel/Strasbourg, 2023. július 28., péntek (MTI) – Görögországnak kötelessége hatékony vizsgálatot folytatni a több száz embert szállító hajó tragédiájának ügyében, és adott esetben megbüntetnie a felelősöket – hangsúlyozta Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa Kiriákosz Micotakisz görög miniszterelnökhöz intézett, pénteken közzétett levelében.

Június közepén egy Líbiából érkező, rossz állapotú és túlterhelt halászhajó süllyedt el Görögország partjainál. A hajón körülbelül 750 ember tartózkodott, akik közül több százan eltűntek. A tengerből mindössze 82 holttestet sikerült kiemelni.

A biztos aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a görög parti őrség szerepe a tragédiában „elbagatellizálódott”, mivel a tanúvallomások összegyűjtése során szabálytalanságosok merültek fel, például az, hogy a hatóságok nyomást gyakoroltak a túlélőkre.

„Az ilyen fajta események kivizsgálása folyamán a pártatlanság kulcsfontosságú” – hívta fel a figyelmet Mijatovic, hangsúlyozva, hogy a vizsgálat nem korlátozódhat az állítólagos embercsempészek szerepére, tisztázni kell mindenki felelősségét, beleértve a parti őrséget is.

A biztos továbbá tájékoztatást kér a vízbefúlt emberek maradványainak felkutatására, tiszteletben tartására, azonosítására és eltemetésére tett erőfeszítésekről.

Mijatovic aggályát fejezte ki amiatt is, hogy a hatóságok korlátozták a túlélők mozgásszabadságát, és a menekültügyi meghallgatások lefolytatásának módját is kifogásolta.

Véleménye szerint a június 14-i hajótörés „nem elszigetelt eset”, ezért a tengeren érkező emberekkel kapcsolatos megközelítés szakpolitikai és gyakorlati újragondolására van szükség.

Végezetül a biztos felszólította a görög kormányt, hogy támogassa civil szervezetek, valamint az emberi jogi aktivisták és oknyomozó újságírók munkáját elősegítő jogi keretet, és vessen véget a kriminalizálásuknak és a zaklatás egyéb formáinak.

Ajánljuk még