Aktuális

Két tinédzser autóval gázolta el egy étterem tulajdonosát

Videókon a kolosszális tajvani hadgyakorlat

| Szerző: hirado.hu
A Han Kuang elnevezésű hadgyakorlatot a Kínával való egyre feszültebb helyzet közepette rendezik meg.
Javában zajlik az 1984 óta minden évben megrendezett nagyszabású összfegyvernemi hadgyakorlat Tajvanon. A védelmi minisztérium közleménye szerint idén is egy esetleges kínai invázió elhárítását gyakorolja az önálló kormányzattal rendelkező sziget hadereje, főként kikötők, tengerpartok, illetve repülőterek védelmét szimulálják.

A Han Kuang fedőnevű gyakorlat részeként hétfőn a sziget keleti részén a légierő gyakorlatozott, a keddre tervezett gyakorlatot azonban a Dokszuri tájfun közeledte miatt elhalasztották.

A kiszivárgott felvételeken látható, ahogy amerikai gyártmányú Apache katonai helikopterek repülnek el a főváros, Tajpej tengerpartja felett.

Az ötnapos manőveren a legnagyobb nemzetközi repülőtér, Taojuan elfoglalásának elhárítását, valamint partraszálló hajók visszaverését is gyakorolják a Tajpej melletti partszakaszon, illetve a Tamszui folyó torkolatánál.

Érdekessége az idei gyakorlatnak, hogy ezúttal bevonják a polgári lakosságot is, ugyanis a sziget északi nagyvárosaiban a hatóságok elrendelték, hogy mindenki maradjon otthon, autók sem közlekedhetnek. Ezzel gyakorlatilag mintegy fél órára teljesen leállt az élet az érintett városokban. A lakosokat üzenetben értesítették a hatóságok, hogy „a légiriadó” idejére húzódjanak biztonságba.

Caj Jing-ven tajvani elnök egy órával a lakossági légiriadó gyakorlása előtt a Facebookon figyelmeztette az embereket arra, hogy vegyék figyelembe a felhívásban szereplő „teszt”, illetve „gyakorlat” kifejezéseket, és maradjanak nyugodtak.

Kiemelt kép: Az ellenséges kétéltű járművek partraszállásának meghiúsítását gyakorolják katonák a Han Kuang hadgyakorlaton a tajvani Hszinpejben (New Taipei City) 2023. július 27-én. (Fotó: 
MTI/AP)

Ajánljuk még