Aktuális

Itt nézheti vissza Orbán Viktor ünnepi beszédét

Francia rendőrsztrájk: Korábban azon tűnődtünk, hogy nem fognak-e megölni minket egy bevetésen, most meg azon, vajon börtönben végezzük-e!

| Szerző: hirado.hu
Nem nyugszanak a kedélyek a júliusi zavargások óta: a rendfenntartóknak az állami szervek még azt is megtiltották, hogy „verbálisan” kiálljanak letartóztatott kollégáik mellett. A rendőrök viszont megelégelték, hogy bebörtönzik a – rendszerint migráns hátterű – száguldozókkal, randalírozókkal szemben fellépő kollégáikat. Tiltakozásként minden második rendőr betegszabadságra vonult Nizzában. De mit jelent az „562-es kód”?

Miközben a felületes külső szemlélő számára úgy tűnik, megnyugodtak a kedélyek Franciaországban, a felszín alatt tovább izzik a kis híján polgárháborúba torkolló feszültségek parazsa. Az államhatalom a legkülönfélébb eszközökkel igyekszik megfékezni

a kollégáikkal szembeni eljárásokat kifogásoló, felháborodott rendőri állományt.

Dél-Franciaország egyre szélesebb területeire terjed ki a „kékek”, a rendfenntartásért felelős szervek egyenruhásainak tiltakozása.

A luxusautót vezető, a rendőrség felszólítására járművét meg nem állító, a hatóságok előtt nem ismeretlen, június végén lelőtt fiatalember anyja az eseményről készült, teátrális beállítású felvételek egyikén. „Bántalmazott” gyújtogatók. (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

Újabb rendőr került a rácsok mögé

A feszültségek magja a július elején történt zavargásokra, és az ekkor történt rendőri intézkedésekre vezethetők vissza.

A „kékek” újabb felbolydulásának oka, hogy múlt pénteken előzetes letartóztatásba helyezték a különleges rendőri erők egy tisztjét Marseille-ben.

Azzal gyanúsítják, hogy a július eleji zavargások idején „megvert” egy fiatalembert

– tudósít a Le Figaro. (Minden ilyen eset egy-egy „békésen randalírozó” gyújtogatót takar, akinek észak-afrikai háttere azonnal kiváltja a programszerűen érzékenyített igazságügyi szervek, a baloldali hangvételű sajtóorgánumok illetve a hasonló színezetű pártok és „civil szervezetek” azonnali, összehangolt fellépését – a szerk.)

Egyetlen szót sem hallani viszont arról az ügyről, amikor szabadnapos rendőröket lincselt meg a csőcselék Marseille-ben.

Szokatlan módon a rendőrség országos szervezetének igazgatója, Frédéric Veaux is felpaprikázódott a bíróság döntésén, kijelentve, hogy „tárgyalás előtt egy rendőrnek nincs helye börtönben”. Emmanuel Macron köztársasági elnök viszont erre reagálva megismételte, hogy „a Köztársaságban senki sem áll a törvények felett”. Csakhogy ezek a szavak a legkevésbé sem győzték meg az országos rendőrség sorait: tömegessé váltak a „betegszabadságok”, illetve a szakszervezetek minimális munkavégzésre való felhívásai, s ez minden korábbinál nagyobb terhet jelent a rendfenntartó szervek számára.

Kapcsolódó tartalom

„Nem kérünk semmiféle különleges elbánást, mi elsősorban republikánusok vagyunk” – mutat rá Laurent Martin de Fremont, az UNITE SGP rendőrszakszervezet alpesi-maritimes-i képviselője. Szerinte nem valamiféle derogációs rendszer, amit hiányolnak a rendőrök, „inkább csak egy kis józan észt: nem az előzetes letartóztatást, mint olyat vitatjuk. Bizonyos esetekben ez még szükséges is, ha a vádlott veszélyt jelent vagy valószínűsíthetően megszökik. De ebben az esetben kollégánk nem tud senkire nyomást gyakorolni, sem a világ másik felére távozni”.

A legtöbb marseille-i és más területeken szolgáló rendőrrel együtt de Fremont is úgy véli, az ügyben az egyszerű bírósági felülvizsgálat is elegendő lett volna. „Lesz..nak minket! Nem tisztelik a munkánkat, és ez így nem mehet tovább!

Korábban azon tűnődtünk, hogy nem fognak-e megölni minket egy bevetésen, most meg azon, vajon börtönben végezzük-e!”

A közbiztonságra veszélyes vírus

A szakszervezetis kifakadása jól példázza a rendőri állomány hangulatát. Hogy kiálljanak marseille-i kollégájuk mellett, a múlt hét péntekétől kezdve Alpes-Maritimes tartományban, akárcsak Franciaország más részein is, sok rendőr a szakszervezetek felhívására az „562-es kódot” vette fel. Ez egy

kodifikált készenléti helyzet, amely lehetővé teszi számukra, hogy vészhelyzeti bevetéseken kívül semmit ne tegyenek.

Az Alpes-Maritimes régióban és különösen Nizzában ráadásul minden negyedik rendőr betegszabadságon van. „Sok kollégám elkapott egy makacs vírust” – viccelődött az UNITE SGP helyi képviselője. Természetesen ez esetben is a rendőrökkel szemben indult eljárás miatt tiltakoznak a helyi rendfenntartók. Csakhogy a „vírus” terjedése komoly következményekkel jár a közbiztonságra nézve: a nizzai körzetben Ariane és Saint-Augustin rendőrőrsök hétfőn kénytelenek voltak bezárni.

Az Alpes-Maritimes-i prefektúra a Le Figaro megkeresésére nem volt hajlandó részleteket közölni a betegszabadságon lévő vagy az „562-es kód” hatálya alatt álló rendőrök számáról.

A nizzai zsaruk elégedetlenségét csak fokozta egy közelmúltbeli ügy bírósági kezelése. Július 20-án egy rendőr szolgálata teljesítése közben megsérült, amikor megpróbált kikerülni egy feléje száguldó járművet. A gyanúsított ezután négy másik rendőrt is megsebesített, amikor belehajtott az autójukba.

Az ámokfutót letartóztatták és rendőrségi őrizetbe vették. Először „hivatalos személy elleni gyilkossági kísérlet” címén emeltek vádat ellene, ám

az ügyet gyorsan átminősítették „letartóztatással szembeni ellenállássá”,

illetve az intézkedő rendőrökkel szembeni „erőszakká”. Ezeknek az ügyeknek pedig nagyságrendekkel enyhébb a büntetési tétele. Ez váltotta ki a nizzai rendőrök haragját, akik a tények átminősítését pofonként fogadták. „Ez volt az utolsó csepp a pohárban” – mondta az egyik rendőr.

„Nem gengszterek!”

A Le Parisien a rendőrökkel szembeni eljárás kapcsán a rendőri szervezet országos vezetőjét idézi: „A rendőröknek el kell számolniuk tetteikért, többek között a bíróság előtt is, de figyelembe kell venni azokat a garanciákat is, amelyeket élveznek, és amelyek megkülönböztetik őket a bűnözőktől vagy a gengszterektől” – jelentette ki Frédéric Veaux.

Ezt a nézetet vallja a párizsi rendőrség prefektusa, Laurent Nuñez is, aki Twitter-bejegyzésében támogatta Veaux véleményét.

Ezt a támogatást a politikai spektrum baloldalán éles felháborodással fogadták – közli a párizsi lap. A Szocialista Párt első titkára,

Olivier Faure „rendkívül súlyosnak” nevezte, hogy „a teljes rendőrségi hierarchia a törvény és az előzetes letartóztatás szabályai fölé helyezi magát”

– tweetelte, mielőtt rendkívüli parlamenti ülést hívott össze.

Dühöng a baloldal

A parlamenti baloldal egyik legerősebb pártja, a szélsőbaloldali LFI (Engedetlen Franciaország) régi vágású, trockista vezetője, Jean-Luc Mélenchon pedig újabb kirohanást intézett a belügyminiszter és a köztársasági elnök ellen. Szerinte „Darmanin, Macron és a republikánus kör tagjai nem hajlandók felszólítani a rendőrséget, hogy nyugodjon meg és tartsa tiszteletben a törvényt”, így szerinte ezek a politikusok arra bátorítják a testületet, hogy „háborút folytassanak”.

Kapcsolódó tartalom

Mélenchon a BFMTV hírtelevíziónak nyilatkozva „egy annyira lefegyverzett rendőrséget” követelt, „amennyire az csak lehetséges”. Szerinte a rendőröket minél több fegyverüktől meg kéne fosztani.

 

Teljesen más hangsúllyal, de a feszültség csillapulása helyet annak erősödését érzik a konzervatív szavazók is. A Valeurs Actuelles című konzervatív lapnak a rendőri elégedetlenségről szóló cikkét kommentelve az egyik olvasó fölvetette: „ha esetleg száz vagy ezer, vagy az összes rendőrnek tüzet kell nyitnia, akkor mindannyian börtönben kötnek ki? És

ki fog minket megvédeni utána, ha támadás, tüntetésre, zavargásra vagy valami még rosszabbra kerül sor?

Ez így rosszabb lesz, mint egy polgárháború!”

(Kiemelt kép: Rohamrendőrök próbálják megfékezni a randalírozókat Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-én. Hálátlan feleladat. Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

Ajánljuk még