Rendkívüli

Negyven halálos áldozata és több mint száz sebesültje van egy koncertterem elleni támadásnak Moszkva mellett

Ismét drónokkal támadták az oroszok az ukrán fővárost

Újabb dróntámadásokat indított az orosz hadsereg Kijev ellen keddre virradóra. Egy hónapon belül ez volt a hatodik légicsapás az ukrán főváros ellen. Egy nappal korábban pedig ukrán drónokat semlegesített az orosz légvédelem Moszkva belvárosa felett. Az egyik a védelmi minisztériumtól alig kétszáz méterre, egy épületbe csapódott be.

Újra megszólaltak a légvédelmi szirénák Kijevben keddre virradóra. Hatodszor indítottak légitámadást az ukrán főváros ellen július eleje óta az oroszok. A kijevi katonai vezetés közölte: az ellenséges harci drónokat még a külvárosi kerületek fölött hatástalanították. Az akció nem okozott személyi sérülést, sem komolyabb kárt Kijevben. De az ukrán légierő figyelmeztetett: több kelet- és délkelet-ukrajnai várost is légicsapás érhet kedden.

A moszkvai védelmi minisztérium központi épületétől alig 200 méterre csapódott be az az ukrán drón, amit még hétfőn hajnalban hatástalanított az orosz légvédelem.

Lezárták a környéket annál az irodaháznál is, aminek a felső emeleteit egy másik ukrán drón rongálta meg. A moszkvai védelmi minisztérium az akciót terrortámadásnak nevezte, és súlyos megtorlást helyezett kilátásba.

Közölték azt is:

az orosz légierő 17 ukrán drónt lőtt le a Krím felett hétfőn. Ezek egy része az orosz fekete-tengeri flottát támadta. Egy ukrán pilótanélküli repülő átjutott az oroszok védelmén, és egy lőszer-raktárba csapódott

– tették hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrán dróntámadások miatt egy héten belül harmadszor állt le a félszigetet a szárazfölddel összekötő Kercsi-híd forgalma hétfő este. A hidat nemrég újították fel, miután tavaly októberben egy bomba súlyosan megrongálta a tartó-szerkezetét. Egy hete újabb bomba robbant a hídon, az ukrán vezetés pedig közölte: a jövőben is célba fogja venni az építményt, hogy elvágja az orosz csapatok utánpótlási útvonalát.

„Régóta egyértelmű az álláspontunk: nem támogatjuk az Oroszország területén végrehajtott támadásokat. De egyértelműen fogalmaztunk a Krímmel kapcsolatban is: a területet Ukrajna részének tekintjük” – kommentálta az ukrán támadásokat a Fehér Ház szóvivője keddre virradóra.

A szóvivő hozzátette:

„Továbbra is aggódunk amiatt, hogy az orosz hadsereg kiterjesztheti az ukrán gabonalétesítmények elleni támadásait a Fekete-tengeren közlekedő teherhajókra. Már figyelmeztettünk korábban, hogy Oroszország civil célpontokat támadhat, és ezeket a támadásokat Ukrajna nyakába akarja varrni.”

Rendszeresek a dél-ukrajnai kikötők elleni orosz rakéta-támadások azóta, hogy Oroszország múlt hétfőn felmondta a fekete-tengeri gabonaszállításokról szóló megállapodását Ukrajnával. Csak Odesszában 150 épületet ért találat az elmúlt héten. Több rakéta a város központjába csapódott, és Világörökségi védelem alatt álló épületeket is megrongált. A búza világpiaci ára pedig öt hónapja nem látott szintre emelkedett a fekete-tengeri gabonaszállítások leállása óta.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képünk illusztráció. Orosz dróntámadásban megrongálódott lakóépület Kijevben 2023. július 13-án. Az iráni gyártmányú Sahíd drónokkal végrehajtott légitámadás-sorozatnak egy halottja és négy sebesültje van az ukrán fővárosban. (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Ajánljuk még