Aktuális

Két gyermeket ütöttek el Móron: miután mindkét kicsi jobban lett, a hálás család első útja a mentőállomásra vezetett

Hackertámadás ért több minisztériumot Norvégiában

Hackertámadás érte a norvég kormány tizenkét minisztériumát – közölte hétfőn az oslói önkormányzati és területfejlesztési tárca.

Egyelőre arról nem érkezett hír, hogy a hackerek elérték-e céljukat, és milyen súlyos a támadás. Az incidens ügyében a rendőrség vizsgálatot indított – tudatta a minisztérium.

Kapcsolódó tartalom

Eddig ismeretlen sebezhetőségre derült fény az egyik beszállítónk által készített szoftverben” – tudatta Erik Hope, a norvég kormány informatikai biztonságért felelős ügynökségének vezetője. A támadás forrása még sem ismert. „A sebezhetőséget egy egyelőre ismeretlen támadó kihasználta” – magyarázta Hope, kiemelve, hogy a támadást július 12-én észlelték a szolgáltatónál tapasztalt szokatlan adatforgalom alapján, és a sérülékenységet azóta kijavították.

Az ügynökség vezetője közölte, hogy a miniszterelnöki hivatal, a védelmi, valamint a belügyi és a külügyi tárca saját, különálló informatikai platformmal rendelkezik, s ezért ezeket a tárcákat nem érinti a kibertámadás, de 12 minisztérium munkatársai jelenleg sem tudnak hozzáférni e-mail-fiókjukhoz mobil eszközeiken.

Kapcsolódó tartalom

A kormány munkája zavartalan” – nyomatékosította Sigbjorn Gjelsvik területfejlesztési miniszter.

2020-ban és 2021-ben a norvég parlament informatikai rendszerét érte kibertámadás, amelyekért akkor a norvég hatóságok az orosz titkosszolgálatokhoz köthető Fancy Bear nevű hackercsoportot tették felelőssé. Moszkva ezt akkor alaptalan és elfogadhatatlan vádaskodásnak nevezte.

Ajánljuk még