Időjárás

Berobban ismét a nyár? – nem várt fordulatot vehet az időjárás

Bekérették Szlovákiában a magyar nagykövetet Orbán Viktor egy tusványosi kijelentése miatt

Bekérették a szlovák külügyminisztériumba hétfőn Balogh Csaba magyar nagykövetet, hogy adjon magyarázatot arra a megjegyzésre, amely Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszédében a szlovákiai magyarsággal kapcsolatban hangzott el, és amelyben a kormányfő „elszakított országrészekről” tett említést – erősítette meg a TASR szlovák állami hírügynökség megkeresésére a külügyi tárca sajtóosztálya.

„Csehszlovákia (és később Szlovákia) és Magyarország is egyaránt az Osztrák-Magyar Monarchia utódállamai. Így semmit sem lehetett elválasztani a mai Magyarországtól” – közölte a szlovák diplomáciai tárca, hozzátéve, hogy az ilyen narratívák terjesztése Pozsony meglátása szerint „értelmetlenül szembemegy a jószomszédsági viszonnyal és a stabilitással régiónkban”.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy Szlovákia területi épségének és szuverenitásának közvetlen vagy közvetett megkérdőjelezése teljességgel elfogadhatatlan.

„Ezért megismételjük, hogy a rendes és békés kapcsolatokban vagyunk érdekeltek Magyarországgal, tiszteletben tartva és tekintetbe véve a kölcsönösen kényes kérdéseket. A magyar miniszterelnök mostani kijelentései nem ebbe az irányba tartanak”

– húzta alá a szlovák tárca.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Mellette Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j). (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Ajánljuk még