Időjárás

Mutatjuk, mikor tér vissza a kánikula

Petr Fiala cseh kormányfő reagált Orbán Viktor tusnádfürdői beszédére

Csehország szuverén állam és kormánya saját nemzeti érdekeit védi – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn elhangzott beszédére reagálva.

A magyar kormányfő egyebek között azt mondta: az európai főderalisták támadást intéztek a visegrádi négyek ellen, s „az eredményt mindannyian látjuk: a csehek lényegében átálltak, Szlovákia billeg, csak a lengyelek és a magyarok tartanak ki”.

Orbán Viktor szavaira szombat este a cseh kormányfő, valamint a belügyminiszter reagált. „Csehország szuverén állam, kormányom nemzeti érdekeinket védi. Önállóan döntünk arról, mit szorgalmazunk, támogatunk vagy mit akarunk megváltoztatni az Európai Unióban” – jelentette ki a cseh miniszterelnök, akinek szavait Václav Smolka kormányszóvivő tolmácsolta újságíróknak.

„Orbán (Viktor) máshoz volt szokva, mert Andrej Babis (előző cseh kormányfő) európai politikájában tőle függött. Ilyen értelemben frusztrációja érthető” – mondta Petr Fiala. Majd leszögezte: „az abszurd megbélyegzések azonban biztosan nem járulnak hozzá a közép-európai országok szükséges együttműködéséhez. Ellenkezőleg, ez kölcsönös tiszteletet követel meg” – tette hozzá.

Vít Rakusan kormányfőhelyettes és belügyminiszter a Twitter közösségi oldalon reagált a magyar miniszterelnök Csehországot érintő szavaira. „Az egyetlen változás, amelyen Csehország viszonya az Európai Unióhoz keresztülment az az, hogy az opportunizmusról áttértünk a konstruktív, közös értékeken alapuló európai politikára. Egyszerűen már nem az az álláspontunk, hogy adjátok nekünk oda a támogatásainkat, az eszeteket meg hagyjátok meg magatoknak” – írta a cseh miniszter a Twitteren.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Petr Fiala cseh kormányfõ közös sajtóértekezletet tart Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel Katowicében 2023. július 20-án. Fiala a lengyel-cseh kormányközi konzultációkra érkezett Lengyelországba. (Fotó: MTI/EPA-PAP/Zbigniew Meissner)

Ajánljuk még