Időjárás

Lecsapott a jégeső, néhol még havazott is

Szorosabb kapcsolatot szorgalmaz Oroszországgal a moldovai gagauz autonóm terület új vezetője

Szorosabb kapcsolatot szorgalmazott Oroszországgal a moldovai gagauz autonóm terület új vezetője, Evghenia Gutul szerdai beiktatásán, valamint megköszönte Ilan Shor kitartó támogatását.

Gutul az Ilan Shor vezette Sor párt politikusa. Shor 2019 óta szökésben van, miután hazájában korrupció miatt 15 év börtönbüntetésre és vagyonának lefoglalására ítélték. Jelenleg Izraelben él, Moldova kérvényezte kiadatását.

Kapcsolódó tartalom

A Sor pártot a moldovai alkotmánybíróság a múlt hónapban betiltotta, de Ilan Shor jelezte, hogy új politikai tömörülést akar létrehozni. Azt is megígérte, hogy 500 millió eurót fektet be Gagauziában.

„Hadd köszönjem meg Ilan Shornak és mozgalmának nemcsak azt, hogy támogatták a jelölésemet, hanem azt is, hogy a Chisinauból érkező nyomás ellenére sem hagytak minket magunkra” – mondta beszédében Gutul.

Ilan Shor készen áll, hogy mindent megtegyen a választási ígéreteink teljesítése érdekében… A csapatom és én teljes mértékben értjük a helyzetet, amelyben országunk, Moldova van” – hangsúlyozta.

Kapcsolódó tartalom

Gutul azt ígérte, hogy fenntartja a jó viszonyt Törökországgal és Oroszországgal, valamint Moldova szomszédjaival, Ukrajnával és Romániával. A gagauz vezető választási kampánya során kilátásba helyezte, hogy diplomáciai képviseletet nyit Moszkvában.

1993 óta először fordult elő, hogy a beiktatáson egyetlen magas rangú chisianui tisztségviselő sem vett részt.

A Moldova déli részén található Gagauzia saját törvényhozással és kormányzattal rendelkezik. A terület 140 ezres lakossága türk etnikumú, és többségében az ortodox keresztény vallás követője. Moldova függetlenségének 1991-es kikiáltása óta feszültségek jellemzik a térség és a moldovai kormány kapcsolatát.

Ajánljuk még