Aktuális

Orbán Viktor: Négy új Grippennel bővül a magyar haderő

Rettegés a női foci-vb előtt: ketten meghaltak és többen megsebesültek Aucklandben

Lövöldözés volt reggel Új-Zélandon, a női labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzésének helyszínt adó Aucklandben. Egy ámokfutó két embert megölt és tízet megsebesített, végül a rendőrök lelőtték. A történtek miatt a hatóságok megerősítették a vb-helyszínek védelmét.

Állig felfegyverzett kommandósok és géppisztolyos rendőrök hatoltak be abba az aucklandi épületbe, ahonnan percekkel korábban lövöldözés miatt kaptak riasztást csütörtök reggel.

@hirado.hu Lövöldözés volt Aucklandban a női labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzése előtt #foryou #foryourpage #hírek #hiradohu #auckland #lövöldözés #nekedbe #fyp ♬ eredeti hang – hirado.hu – hirado.hu

A rendőrség tájékoztatása szerint a támadó egy vadászpuskával kezdett el lőni az épületben tartózkodókra. Két embert megölt és legalább tízet megsebesített. Az egyik sérült egy rendőr. Az ámokfutó – egy 24 éves férfi – a rendőrökkel folytatott tűzpárbajban az helyszínen meghalt. Korábban családon belüli erőszak miatt került a hatóság látóterébe, és úgy tudni, hogy az épületben dolgozott.

A sebesült rendőr a kollégái segítségével, de a saját lábán ment a mentőautóhoz.

Szemtanúk szerint pánik tört ki, amikor eldördültek a lövések, mindenki igyekezett kimenekülni az épületből.

„Éppen a bejáratnál voltunk, amikor vagy húszan kirohantak az épületből és azt kiabálták, hogy meneküljetek. Amikor megkérdeztem mi történt, azt mondták, valaki puskával lövi az embereket”

– mondta ez a férfi.

Kapcsolódó tartalom

A lövöldözés pár órával a női labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt történt, néhány száz méterre a norvég válogatott szállásától. Ezért kezdetben kérdéses volt, hogy az esemény biztonságosan megtartható-e, de az új-zélandi kormányfő igyekezett eloszlatni az aggodalmakat.

„Rengeteg szempár szegeződik ma Aucklandra, a világbajnokság pedig este mindenképpen elkezdődik. A kormány egyeztetett a FIFA-val, és marad az eredeti ütemterv. Hangsúlyozom, hogy nincsen megnövekedett biztonsági fenyegetés. A támadónak nem voltak társai. Az új-zélandiak és vendégeink biztonsága számunkra a legfontosabb” – mondta Chris Hipkins miniszterelnök, aki hozzátette, hogy a nyomozás eddigi állása szerint a lövöldözés hátterében nem áll politikai vagy ideológiai jellegű indíték.

Elővigyázatosságból azonban elrendelték a megerősített rendőri jelenlétet a mérkőzés-helyszínek környékén. A világbajnokságot Új-Zéland Ausztráliával közösen rendezi 32 ország részvételével.

A nyitó mérkőzését ma este tartják az aucklandi Eden Park stadionban, ahol a házigazda Új-Zéland csapata, Norvégia válogatottja ellen lép pályára.

Kiemelt kép: Helyszínt biztosító rendőr Aucklandben 2023. július 20-án, miután egy férfi lövöldözött egy épületben (Fotó: MTI/EPA/Hou Hvi Jung)

Ajánljuk még