Fontos

Femke Bol világcsúccsal nyert 400 méteren a fedett pályás vb–n

Jóváhagyta a cseh-amerikai védelmi együttműködésről szóló szerződést a prágai képviselőház

Jóváhagyta szerdán este a cseh-amerikai védelmi együttműködésről szóló szerződést a prágai képviselőház. Miután a szenátus már a múlt héten igent mondott, a dokumentum érvénybe lépéséhez már csak az államfő aláírása hiányzik. Petr Pavel korábban közölte, hogy támogatja a szerződést, amely vitákat váltott ki a cseh sajtóban és a közvéleményben is.

A 200 tagú parlamenti alsóházban a többórás éles vita után a szavazáskor jelenlévő 144 képviselőből 115-en támogatták a szerződés elfogadását, míg az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom összes, valamint az ANO mozgalom négy képviselője ellene szavazott. Az ellenzők szerint a szerződés lehetővé teszi az Egyesült Államoknak, hogy Prága beleegyezése nélkül katonákat állomásoztasson, illetve támaszpontokat létesítsen Csehország területén.

Kapcsolódó tartalom

Jana Cernochová védelmi miniszter a bírálatokat alaptalannak minősítette és elutasította. Kijelentette, hogy a szerződés megerősíti Csehország biztonságát, ami az Ukrajna elleni orosz agresszió idején rendkívül fontos.

Ebben a helyzetben a demokratikus országokkal fenntartott erős szövetség nélkül nehezen boldogulhatnánk” – húzta alá a miniszter. A szerződést a kormánykoalíciós pártok mellett az ellenzéki ANO mozgalom többsége is támogatta, és Csehország biztonsága megerősítésének minősítette.

Az ANO javaslatára a parlamenti alsóház egy politikai nyilatkozatot is elfogadott, amelyben rámutatnak: ez a szerződés nem jogosítja fel Washingtont arra, hogy Prága előzetes beleegyezése nélkül támaszpontokat létesítsen vagy katonákat állomásoztasson Csehország területén.

Jana Cernochová újságírók előtt leszögezte: a kormányoldalnak nem volt problémája az ellenzék kezdeményezte nyilatkozat támogatásával, mert az egybeesik a kabinet véleményével.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még