Aktuális

Kigyulladt a felújítás alatt álló éjszakai bár, sokan meghaltak

Vang Ji: Washingtonnak a Kissinger-féle diplomáciai bölcsességre van szüksége Kína-politikájában

Az Egyesült Államoknak a Kissinger-féle diplomáciai bölcsességre van szüksége Kína-politikájában – jelentette ki szerdán Vang Ji kínai külügyi államtanácsos Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszterrel folytatott pekingi tárgyalásain.

Az amerikai külügyminisztérium már kedden bejelentette, hogy tudnak Kissinger kínai látogatásáról, de hangsúlyozták, hogy az idén 100 éves történész-diplomata, aki 1973-77 között volt miniszter, nem a washingtoni kormány képviseletében utazott a kelet-ázsiai országba.

Kapcsolódó tartalom

Vang, aki 2013 és 2022 között volt kínai külügyminiszter, „régi barátnak” nevezte Kissingert, és dicsérte, amiért szerinte pótolhatatlan szerepet játszik a két nagyhatalom vezetése közötti kölcsönös megértés előmozdításában.

Az amerikai Kína-politikának a Kissinger-féle diplomáciai bölcsességre és a Nixon-féle politikai bátorságra van szüksége” – idézte a kínai külügyminisztérium közleménye Vangot a találkozó kapcsán.

Kissinger nem az egyetlen korábbi amerikai külügyminiszter, aki ezen a héten Pekingben igyekezett stabilizálni a kétoldalú kínai-amerikai kapcsolatokat.

John Kerry, aki 2021 januárja óta klímaügyi amerikai elnöki különmegbízott, hétfő óta szintén a kínai fővárosban folytat tárgyalásokat a klímaváltozás elleni küzdelemről, ami része annak a tágabb amerikai diplomáciai erőfeszítésnek, amellyel Washington igyekszik helyreállítani a normális párbeszédet a két nagyhatalom között. Antony Blinken jelenlegi amerikai külügyminiszter júniusban járt Pekingben.

Több kérdés is feszültséget keltett a kínai-amerikai kapcsolatokban az elmúlt években, többek között a kínai-orosz partnerség, a Tajvan feletti fennhatóságra vonatkozó kínai követelés, és a csúcstechnológiákkal kapcsolatos kereskedelmi vitákra vonatkozó amerikai követelések.

Kapcsolódó tartalom

Vang hangsúlyozta Kissingernek, hogy Kínát lehetetlen kívülről megreformálni, és még inkább lehetetlen körbezárni vagy feltartóztatni.

Akármilyen nehéz is, mindkét oldalnak egyenlő félként kell kezelnie a másikat, és fenn kell tartania a kapcsolatot a másikkal – idézte a kínai külügyminisztérium közleménye Kissingert, aki a dokumentum szerint hozzátette: elfogadhatatlan, ha megpróbálják elszigetelni a másik felet.

Tajvannal kapcsolatban Vang leszögezte, hogy az Egyesült Államoknak távolságot kellene tartania a tajvani függetlenségre törekvő szeparatista tevékenységtől, ha Washington stabilitást szeretne a Tajvani-szorosban.

Kissinger kedden Li Sang-fu kínai védelmi miniszterrel folytatott megbeszélést, amelyen az amerikai diplomata hangsúlyozta kínai partnerének, hogy az Egyesült Államoknak és Kínának meg kellene szüntetnie a félreértéseket, és békésen egymás mellett kellene élnie, ezzel elkerülve a konfrontációkat. A történelem és a gyakorlat folyamatosan bebizonyították, hogy sem az Egyesült Államok, sem Kína nem engedheti meg magának, hogy ellenfélként kezelje a másikat.

Kapcsolódó tartalom

A márciusban hivatalba lépett Li továbbra is amerikai szankciós listán van amiatt, hogy 2017-ben részt vett a legnagyobb orosz fegyverexportőrrel lebonyolított kereskedelmi ügyletben. Peking már kérte a büntetőintézkedés megszüntetését a párbeszéd előmozdítása érdekében.

Kissinger Richard Nixon és Gerald Ford néhai amerikai elnökök kormányában töltött be külügyminiszteri, valamint nemzetbiztonsági tanácsadói posztot, és kulcsszerepet játszott a Washington és Peking közötti politikai és diplomáciai kapcsolatok normalizálásában az 1970-es években.

Ajánljuk még