Megrázó

Varga Judit: Magyar Péter késsel a kezében járkált a házban

Kína szerint a Fülöp-szigetek jelenleg túlságosan is alá van rendelve az amerikai érdekeknek

| Szerző: hirado.hu
A Kína és a Fülöp-szigetek közötti kapcsolatok látványos romláson mentek keresztül az utóbbi időben. Mindez az új, Amerika-barát politikát képviselő elnök hivatalba lépésére vezethető vissza. Azóta Washington és Manila megerősítette védelmi együttműködését (négy új katonai támaszponthoz kaptak hozzáférést az amerikaiak), megtartották a két ország eddigi legnagyobb közös hadgyakorlatát, és számos alkalommal bírálták Kína agresszív fellépését a szigetország partjaihoz közel eső, vitatott térségnek számító a Dél-kínai-tengeren.

A kínai elnök azt kérte Rodrigo Duterte volt Fülöp-szigeteki elnöktől, hogy továbbra is támogassa a két ország közötti együttműködést, ugyanis a kétoldalú kapcsolatok jelentősen lehűltek azután, hogy annak utódja szorosabbra fűzte országa kapcsolatait az Egyesült Államokkal. Ifjabb Ferdinand Marcost 2022-ben választották meg hat évre elnöknek a Kína-barátabb álláspontot képviselő Duterte helyére.egy

Kapcsolódó tartalom

Remélem, hogy továbbra is fontos szerepet fog játszani a Kína és a Fülöp-szigetek közötti baráti együttműködésben” – fogalmazott Hszi Csin-ping a két politikus hétfői pekingi találkozóján.

Marcos alatt Kína és a Fülöp-szigetek közötti kapcsolatok feszültté váltak, Manila pedig újra nyitni kezdett hagyományos szövetségese, az Egyesült Államok felé. A két ország évtizedes biztonsági szövetségét erősítette meg Marcos májusi amerikai útja során, ahol találkozott Joe Biden elnökkel, aki úgy nyilatkozott, az Egyesült Államok elkötelezettsége szövetségese védelmében „vasszilárd”.

Manila idén négy további katonai támaszponthoz való hozzáférést engedélyezett az Egyesült Államok számára, ami érthető módon feszültséget szült Pekingben. Kína manilai nagykövetsége arra figyelmeztetett: a Fülöp-szigeteki és az amerikai kormányzat biztonsági együttműködése „végül mélységes geopolitikai viszálykodásba fogja rántani a Fülöp-szigeteket, és az ország gazdasági fejlődése fogja megsínyleni a következményeket”.

Kapcsolódó tartalom

Mindeközben Kína haditengerészete számos esetben került összetűzésbe a Fülöp-szigeteki haditengerészet és parti őrség járőreivel, továbbá halászhajókat is elkergetett a szigetország partjaihoz közel eső vitatott térségnek számító a Dél-kínai-tengerről.

A Fülöp-szigeteki elnök kijelentette, az említett támaszpontokhoz való amerikai hozzáférés biztosítása egyértelműen „védelmi lépés”, amely abban az esetben hasznosulna a leginkább, ha Kína megtámadná Tajvant.

Kína mindig is ragaszkodott ahhoz, hogy barátságos legyen szomszédaival, amelyeket partnereinek tekint – fejtette ki Hszi, anélkül, hogy kommentálta volna a jelenlegi kétoldalú kapcsolatok helyzetét. Hozzátette: az egykori elnök fontos döntést hozott meg azzal, hogy határozottan javítani kívánta a Kínával való kapcsolatait.

Kiemelt kép: Hszi Csin-ping kínai elnök (j) és Rodrigo Duterte egykori Fülöp-szigeteki államfő. (Fotó: MTI/EPA/Rolex Dela Pena)

Ajánljuk még