Interjú

Orbán Viktor: A nehezén már túl vagyunk

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött az EU Tunéziával, miután az Európába induló migránsok száma riasztó mértékben megugrott

Az Európai Unió stratégiai partnerségi megállapodást kötött Tunéziával. Az EU egymilliárd eurót ajánlott fel az észak-afrikai országnak. Tunézia vállalta, hogy a pénz egy részéből megerősíti a határellenőrzését, és hatékonyabban lép fel az embercsempészek ellen, miután az Európába induló illegális migránsok száma riasztó mértékben megugrott az idén.

A lampedusai kikötőbe szállított az olasz parti őrség járőrhajóján egy csoport illegális bevándorlót. A szicíliai partok közelében találtak rájuk, egy motor nélküli csónakban. Összesen kilenc, a nyílt vízen hánykolódó bárkára bukkantak szombaton. Volt, amelyiken tízen utaztak, de volt olyan is, amelynek a fedélzetén több mint hetvenen zsúfolódtak össze. Mindegyik csónak a tunéziai Szfaksz közeléből indult útnak.

Vasárnap reggelre ismét zsúfolásig megtelt a lampedusai migránsgettó. Két nap alatt több mint 2300-an torlódtak fel az 1200 ember befogadására alkalmas központban, ahonnan már mindennap indulnak kompok, hogy átszállítsák a migránsokat Szicíliából az olasz szárazföldre.

Kapcsolódó tartalom

Nem volt akkora forgalom 2017 óta a földközi-tengeri migrációs útvonalon, mint idén – figyelmeztetett a Frontex. Csak az olasz kikötőkbe 75 ezren érkeztek, kétszer többen, mint tavaly.

Idén feltűnően sokan indultak Tunézia második legnagyobb városából, Szfakszból, ahol több mint egy hónapja folyamatosak a demonstrációk a bevándorlók ellen. Július első hetében lincshangulat alakult ki a kikötővárosban, miután meghalt egy, a fekete-afrikai migránsokkal összetűzésbe keveredő helyi férfi.

Szemtanúk beszámolói szerint a tunéziai hatóságok erre reagálva több száz illegális migránst szállítottak el a városból a líbiai–tunéziai határ közelébe, és kitették őket a sivatagban.

Talán ezért is fogadták kételkedve a helyiek közül többen is azt az Európai Unióval kötött stratégiai együttműködési megállapodást, amit vasárnap írtak alá Tuniszban.

Ellene vagyok a megállapodásnak. Hamarosan mindenkit vissza akarnak majd toloncolni Tunézába. Emiatt még rosszabb lesz itt a helyzet, hiszen a gazdaság már most is romokban. Mit fogunk kezdeni a sok migránssal?” – mondta az egyik holland tévének egy helyi férfi.

Kapcsolódó tartalom

Pedig a megállapodást – amit az Európai Bizottság részéről Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos írta alá, Urusla von der Leyen, Mark Rutte és Giorgia Meloni jelenlétében – csaknem egy hónapig készítették elő. A tárgyalásokon a holland, valamint az olasz kormány képviselői is részt vettek.

A Tunéziával kötött partnerségi megállapodás egyúttal az észak-afrikai szomszédainkkal kialakítandó új kapcsolatunk mintája lehet. Mindez néhány hónapja még elképzelhetetlen lett volna, de hála az Európai Uniónak és Szaíd elnöknek, mégis sikerült. De nem állhatunk meg itt, meg is kell valósítanunk, amit ebben a szándéknyilatkozatban vállaltunk. Olaszország a végsőkig támogatja mindezt” – mondta a ceremónia utáni sajtótájékoztatón az olasz kormányfő, Giorgia Meloni.

Kapcsolódó tartalom

Le kell csapnunk az embercsempészekre, akik kihasználják az emberek kétségbeesését. Fel kell számolni a hálózataikat és tönkretenni az aljas üzletüket. Együttműködünk Tunéziával az embercsempészek ellen és a tengeri mentések során. Együttműködünk a határ védelmében és a visszatoloncolásokban. Mindezt a nemzetközi törvények tiszteletben tartásával. Ennek érdekében százmillió eurót teszünk elérhetővé a tuniszi kormány számára” – közölte Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke hozzátette, hogy a későbbiekben további 900 millió eurónyi gazdaságfejlesztési forrást bocsátanak Tunézia rendelkezésére a Nemzetközi Valutaalap meghatározott feltételei alapján.

Ajánljuk még