Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

Szinte állóháború zajlik az ukrán fronton, közben még mindig nem tudni, milyen jövő vár a Wagner-csoportra

| Szerző: hirado.hu
Szinte állóháború zajlik az ukrajnai fronton. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz hadsereg kemény ellenállásával magyarázza az ukrán offenzíva lelassulását. Közben még mindig nem lehet tudni, milyen jövő várhat a Wágner-zsoldoscsoportra. Friss jelentések szerint egy részük jelenleg a fehérorosz hadsereg kiképzésén dolgozik.

Legújabb szerzeményeit mutatta be a kamerának egy ukrán drónpilóta. A fiatal katona szerint bár az orosz hadseregnek egyelőre még több harcidrónja van, az ukrán oldalon folyamatosan a készletek bővítésén dolgoznak. Az olcsóságukhoz képest ezek az öngyilkos harci eszközök ugyanis nagy kárt tudnak okozni az ellenségnek.

„Én már az orosz csapatok bevonulásakor azt mondtam, hogy a háborút az fogja megnyerni, aki technológiai fölényre tesz szert” – mondta a drónpilóta.

Kapcsolódó tartalom

A technológiai versenyben pedig a költséghatékonyságnak is fontos szerep jut. Ez a szerkezet elsőre egy fűnyírónak tűnhet, valójában azonban egy földi használatra átalakított drón. Átszámítva kevesebb, mint 300 ezer forintból előállítható. Tervezője szerint

akár 10 kilométeres távolságból is irányítható, és a hátára erősített aknának köszönhetően még a páncélozott harcjárműveket is képes megsemmisíteni.

 „Ezek a drónok fától fáig, szinte észrevétlenül közlekednek. Ha már a háború elején is lettek volna ilyen eszközeink, akkor teljes orosz konvojokat semmisíthettünk volna meg velük” – mondta a gép tervezője, Jevhen Hnatok.

Az ukrán hadvezetés csak idén mintegy 550 millió dollár, vagyis több mint 18 milliárd forint értékben tervez drónokat vásárolni.

Harci értéküket növeli, hogy a gyalogos csapatok elé küldve kiválóan alkalmasak az ellenséges pozíciók felderítésére, ezzel támogatva az elmúlt hetekben lelassult ellentámadást.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrán elnök hetek óta nem tud jelentős hadi sikerekről beszámolni, amit az orosz csapatok kemény ellenállásával magyaráz.

 „Meg kell értenünk, hogy az orosz hadsereg mindent megtesz azért, hogy megállítsa a csapataink előrenyomulását, ezért minden leküzdött kilométert, minden apró sikert meg kell becsülnünk. Az ellentámadásban részt vevő katonáink jó munkát végeznek és hálát érdemelnek” – mondta Volodimir Zelenszkij.

Kapcsolódó tartalom

A moszkvai vezetés szerint az ukránok terrorcselekményekkel próbálják ellensúlyozni a sikertelen ellentámadást.

„Az ellenség folyamatosan átlő a határon, de a légvédelmi rendszerünk megfelelően működik, így újra és újra visszaveri ezeket a támadásokat” – mondta Dmitrij Peszkov.

A Kreml szóvivője pénteken a Wágner-zsoldoscsoport helyzetéről is beszélt. Vlagyimir Putyin orosz elnököt idézve azt mondta a szervezet jogilag soha nem is létezett, a jövőjéről pedig még nem született döntés. A fehérorosz védelmi miniszter szerint a Wagner-katonák egy része jelenleg a belarusz hadsereg kiképzésén dolgozik.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. Fotó: MTI/AP/Irina Ribakova

Ajánljuk még