Aktuális

Itt nézheti vissza Orbán Viktor ünnepi beszédét

Szaúd-Arábia sietett a kilátástalan helyzetben levő ország segítéségére

| Szerző: hirado.hu
A szaúdiak jelentős összeget ajánlottak fel Pakisztánnak, hogy ennek segítségével az el tudja kerülni a fizetésképtelenséget és hozzájusson az újabb hitelekhez.

Szaúd-Arábia kétmilliárd dollárt utalt a pakisztáni központi banknak. Erre hatalmas szüksége volt a szakadék szélén táncoló dél-ázsiai országnak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kritikus ülése előtt, ahol a Pakisztánnak szánt pénzügyi segítségről tárgyaltak.

Ishaq Dar pakisztáni pénzügyminiszter egy videonyilatkozatban azt mondta, hogy a királyság beváltotta ígéretét, és megerősítette Pakisztán devizatartalékait. Az „infúzió” nem hitel, hanem a tartalékok megerősítésére szolgál, hangsúlyozta, és legalább egy évig a pakisztáni központi banknál marad.

A fejlemény az IMF igazgatótanácsának szerdai ülése előtt történt, amelyen végül jóváhagyták a várva várt hárommilliárd dolláros mentőcsomagot Pakisztán számára, ami valószínűleg segít megakadályozni, hogy az ország ki tudja fizetni adósságai törlesztőrészleteit – írja a Reuters.

Kapcsolódó tartalom

Dar elmondta, hogy a szaúdi segítséggel Pakisztán devizatartalékait, amelyek a múlt héten kritikus szint közelébe csökkentek, most 11,6 milliárd dolláron sikerült stabilizálni. „Köszönetet mondunk a szaúdi vezetésnek a pakisztáni kormány és a pakisztáni nép nevében” – fogalmazott a miniszter, majd biztosította országát, hogy gazdaságuk hamarosan visszatér a növekedés útjára.

A bejelentést követően köszönetet mondott Shehbaz Sharif pakisztáni miniszterelnök is, aki a szaúdi nagykövettel folytatott megbeszélésén méltatta a királyság „nagylelkű és rendíthetetlen támogatását”, mely különösen fontos szerepet játszott az IMF-fel kötött megállapodás biztosításában.

Hitelminősítők a héten javítottak Pakisztán államadósság-besorolásán, ám a hivatalban lévő koalíciós kormányának fájdalmas megszorításokat kell alkalmaznia, hogy az kielégítse az IMF igényeit.

A központi bank például nemrég rekordmagasra, 22 százalékra emelte irányadó kamatlábát, miközben a lakosságnak 29 százalék körüli inflációval is szembe kell néznie.

A pakisztáni gazdaságot az utóbbi időben több súlyos csapás érte, például a tavaly nyári pusztító áradások, amelyek 1739 ember halálát okozták, és 30 milliárd dolláros kárt okoztak. Az országot az ukrajnai orosz háború nyomán megugró nemzetközi nyersanyagárak is sújtják.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A pakisztáni elnöki hivatal által közreadott képen Arif Alvi pakisztáni elnök (b) a legmagasabb polgári kitüntetést adja át Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökösnek az iszlámábádi elnöki palotában. (Fotó: MTI/EPA)

Ajánljuk még