Aktuális

Ha vásárolt ebből a termékből az Auchanban, ne fogyassza el, vigye vissza!

NATO-tagságra nem, modern fegyverrendszerek szállítására azonban kaphat ígéretet Ukrajna Vilniusban

Felelősségteljes döntésnek nevezte Szijjártó Péter, hogy Ukrajna nem kapott meghívást a NATO-ba. A külgazdasági és külügyminiszter a vilniusi NATO-csúcson arról beszélt: egy háborúban álló ország nem lehet az atlanti szövetség tagja, mert akkor automatikusan az összes tagország belesodródna a háborúba, ezt pedig mindenképpen el kell kerülni. A csúcstalálkozó zárónapján a szövetség további bővítése és Ukrajna további támogatása kiemelt téma.

Szerdán ér véget a kétnapos a NATO-csúcstalálkozó a litván fővárosban.

A katonai szövetség partnereként az Európai Bizottság (EB) elnöke is meghívást kapott a tárgyalások második napjára. Ursula von der Leyen rögtönzött sajtótájékoztatóján elmondta: a bizottság támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz, valamint a NATO-hoz is.

Ehhez elengedhetetlenek a reformok. Az intézményrendszer megerősítése és például a korrupció elleni harc. Az Európai Bizottság élénken együttműködik Ukrajnával ezeknek a reformoknak a kidolgozásában. Elképesztő, hogy milyen gyors változások mennek végbe az országban a háború ellenére” – hangsúlyozta az EB elnöke.

Kapcsolódó tartalom

Az ülésteremben a NATO-tagországok állam- és kormányfői mellett ezúttal Japán, Dél-Korea, Ausztrália és Új-Zéland miniszterelnöke is helyet kapott. A szervezet már a csúcstalálkozó hivatalos tárgyalásainak megkezdése előtt, hétfőn jelentős áttörést ért el, amikor Reccep Tayyip Erdogan török elnök közölte: országa kész a lehető legkorábbi időpontban ratifikálni Svédország csatlakozási kérelmét. A katonai szövetség hamarosan 32 tagúra bővülhet.

Bár a csúcstalálkozó előtt a szövetség 22 tagja jelezte: támogatná Ukrajna NATO-tagságát, kedden mégis az a döntés született – elsősorban az Egyesült Államok, Németország, valamint a dél-európai tagállamok nyomására –, hogy Ukrajnának egyelőre nem adnak konkrét meghívást a NATO-ba. A Kijevet fegyverekkel támogató országok ugyan újabb katonai segítséget ígértek és a csatlakozási folyamatot is lerövidítették, de pontos menetrendet egyelőre nem határoznak meg.

Kapcsolódó tartalom

Felelősségteljes döntést hozott a NATO azzal, hogy nem adott meghívást Ukrajnának a katonai szövetségbe, és ezzel elkerülte a háború eszkalációjának veszélyét – így értékelte a csúcstalálkozó eddigi eredményeit Szijjártó Péter.

Egy háborúban álló ország nem lehet NATO-tag, hiszen amikor a NATO bővül, akkor azt abban a tudatban teszi, hogy az új tagország vagy új tagországok hozzáadnak és nem elvesznek a NATO biztonságából, javítják és nem rontják a tagállamok biztonságát. Márpedig egy háborúban álló ország felvétele a NATO-ba nyilvánvalóan azzal a veszéllyel járna, hogy a szabályok szerint az egész NATO belesodródna a háborúba, és ezt nyilvánvalóan el kell kerülni” – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Kapcsolódó tartalom

A magyar álláspont világos, hiszen a háború a szomszédunkban van, és a Kárpátalján élő magyar emberek tízezrei vannak közvetlen veszélyben – erről még a csúcs előtt beszélt a miniszterelnök.

Ukrajnába nem fegyvereket, hanem békét kellene vinni, tűzszünetre volna szükség, és háború helyett minél hamarabb meg kellene kezdeni a béketárgyalásokat” – jelentette ki Orbán Viktor.

Kapcsolódó tartalom

A csúcstalálkozó második napján a NATO és a csendes-óceáni térség államai közötti együttműködés az egyik fő téma. De szerdán tartja alakuló ülését a NATO–Ukrajna Tanács is, amely a katonai szövetség és Kijev közötti szorosabb katonai és védelmi együttműködést hivatott segíteni. Az ülésen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vesz, aki a G7-országoktól újabb modern fegyverrendszerek szállítására kaphat ígéretet.

Kiemelt kép: Jens Stoltenberg és Volodimir Zelenszkij Vilniusban, 2023. július 12-én.  (Fotó: EPA/TIM IRELAND)

Ajánljuk még