Aktuális

Lezuhant egy katonai helikopter, több magas rangú tiszt meghalt

NATO-csúcs: hosszú távon támogatják Ukrajnát a legfejlettebb államok

Ukrajna tagsága és katonai támogatása volt a kiemelt téma a NATO-csúcstalálkozó második napján is. Az már kedden eldőlt, hogy Ukrajna még nem kap meghívást a szövetségbe, ehhez először teljesítenie kell a csatlakozási feltételeket. A védelmi együttműködés megerősítésére ma megalakult a NATO–Ukrajna Tanács. A világ legfejlettebb államait tömörítő G7-csoport pedig hosszú távú támogatást ígért Kijevnek.

Szerdán tartotta alakuló ülését a NATO–Ukrajna Tanács a katonai szövetség vilniusi csúcstalálkozóján. A testület célja, hogy segítse a szorosabb katonai és védelmi együttműködést Kijev és a NATO között. Az eseményt Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára nyitotta meg, aki hangsúlyozta:

Ukrajnát továbbra is támogatni kell abban, hogy felszabadítsa saját területét, és elrettentse a jövőbeli orosz támadásokat.

„Megerősítettük, hogy Ukrajna a szövetség tagja lesz, és olyan döntéseket hoztunk, amelyekkel Ukrajnát közelebb hozzuk a NATO-hoz. Ma egyenrangú felekként találkozunk, és várom a napot, amikor szövetségesként találkozunk” – fogalmazott Jens Stoltenberg.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a NATO–Ukrajna Tanács ülése után tartott sajtóértekezleten a NATO vilniusi csúcstalálkozóján (Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins)

Az ülésen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vett, aki több kétoldalú megbeszélést is folytatott például a NATO főtitkárával és több tagország vezetőjével. Az ukrán elnök kedden a közösségi oldalán még példátlannak és abszurdnak nevezte, hogy a NATO nem határozott meg konkrét ütemtervet Ukrajna csatlakozásához, ami szerinte felbátorítja Oroszországot a terror folytatására. Szerdán azonban már köszönetet mondott a NATO-nak, és arról beszélt, hogy megérti a döntést.

„Senki sem akarja, hogy a világ háborúban álljon. Szeretném, ha mindenki megértené, hogy mi civilizált és tisztességes emberek vagyunk. Ukrajna harcban áll, és megértjük, hogy nem lehet a NATO tagja, amíg háború folyik a területünkön. Ez teljesen világos, ugyanakkor már több találkozóm is volt, ahol megerősítettük, hogy a későbbiekben Ukrajna a NATO tagja lesz” – mondta Zelenszkij.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a NATO-tagországok csúcstalálkozóján Vilniusban (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A csúcstalálkozó előtt a szövetség 22 tagja jelezte: támogatná Ukrajna NATO-tagságát, kedden mégis az a döntés született – elsősorban az Egyesült Államok, Németország, valamint a dél-európai tagállamok nyomására –, hogy Ukrajnának egyelőre nem adnak konkrét meghívást a NATO-ba.

Kijevtől azt várják, hogy lépjen fel a korrupció ellen, erősítse meg az igazságszolgáltatást, és biztosítsa a hadsereg feletti civil ellenőrzést.

Hasonló álláspontot fogalmazott meg az Európai Bizottság elnöke is, aki szerint a bizottság támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz, valamint a NATO-hoz is.

Bár pontos menetrendet egyelőre nem határoztak meg, a csatlakozási folyamatot lerövidítették. A Kijevet fegyverekkel támogató országok pedig újabb katonai segítséget ígértek.

Segíteni fogjuk Ukrajnát abban, hogy egy erős, ütőképes szárazföldi, légi és tengeri védelmet alakítson ki, amely stabilitást teremt a térségben, és elrettent minden fenyegetést – nyilatkozta a világ iparilag legfejlettebb országainak nevében Joe Biden amerikai elnök.

A csúcstalálkozó második napján a NATO és a csendes-óceáni térség államai közötti együttműködés volt a másik fő téma. Az NATO-tagországok állam- és kormányfői mellett ugyanis ezúttal Japán, Dél-Korea, Ausztrália és Új-Zéland miniszterelnökét is meghívták az egyeztetésekre.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédét megtapsolja Rishi Sunak brit miniszterelnök (középen) és Joe Biden amerikai elnök (jobbra) a NATO–Ukrajna Tanács ülésén a NATO vilniusi csúcstalálkozóján (Fotó: MTI/AP/The New York Times pool/Doug Mills)

Ajánljuk még