Aktuális

Lovagias felajánlásnak hitte, lépcsőházában rabolták ki a budapesti asszonyt

Zelenszkij: Abszurd, ha Ukrajna NATO-csatlakozása nem kap pontos menetrendet

| Szerző: hirado.hu
Elégedetlenségének adott hangot az ukrán elnök a vilniusi NATO-csúcs előtt. Volodimir Zelenszkij szerint a katonai szövetségnek konkrét menetrenddel kellene rendelkeznie országa felvételével kapcsolatban, illetve meg kellene határoznia egy időkeretet is. Ezek hiánya bizonytalanságot okoz, ami viszont a gyengeség jele.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök élesen bírálta a NATO-t, és „abszurdnak” nevezte, hogy nem határoznak meg sem egy menetrendet, sem egy időkeretet Ukrajna katonai szövetséghez való csatlakozására.

Úgy tűnik, nincs meg az elhatározás arra, hogy Ukrajnát meghívják a NATO-ba és a szövetség tagjává válják

– írta a Twitteren közzétett, határozott hangvételű nyilatkozatában, amit a BBC idézett.

Kapcsolódó tartalom

A 2008-as bukaresti NATO-csúcson az akkori amerikai elnök, George W. Bush kisebb meglepetést okozva felvetette, hogy Grúziának és Ukrajnának csatlakoznia kellene a katonai szövetséghez. A legtöbb tagállam tisztában volt a döntés jelentette kockázatokkal és az oroszok várható reakciójával, ezért egyfajta patthelyzet alakult ki, majd a tagállamok mindezt úgy próbálták feloldani, hogy kijelentették,

az említett országok egy napon a szövetség tagjai lesznek, de nem lehet meghatározni, hogy pontosan mikor, illetve nem készült menetrend sem a csatlakozási folyamattal kapcsolatban.

Most, a vilniusi úton olyan jeleket kaptunk, hogy bizonyos megfogalmazásokról Ukrajna nélkül tárgyalnak” – tette hozzá az ukrán elnök, aki szerint „a bizonytalanság gyengeség”. Megjegyezte azt is, hogy mindezt meg fogja vitatni a szövetségesekkel a NATO-csúcstalálkozón.

Kapcsolódó tartalom

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Kijev még több katonai segélyre számíthat, valamint arra, hogy az észak-atlanti szövetség enyhíti a formális feltételeket egy új formátumú együttműködés, az úgynevezett NATO-Ukrajna Tanács érdekében. A tanács szerdán tartja első ülését.

„Ukrajna hosszú utat tett meg azóta, hogy 2008-ban úgy döntöttünk: a következő lépés a NATO-tagsági akcióterv lesz”

– jegyezte meg Stoltenberg.

„Ukrajna sokkal közelebb került a NATO-hoz, ezért úgy gondolom, eljött az ideje, hogy ezt a NATO döntései is tükrözzék” – tette hozzá a főtitkár a NATO vilniusi csúcstalálkozója előtt.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnökkel a kijevi államfői rezidencián, a Mariinzkij-palotában folytatott tárgyalásai után tartott sajtóértekezleten 2023. június 28-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Ajánljuk még