Aktuális

Mutatjuk a hét legszerencsésebb hat számát

NATO-csúcs: Volodimir Zelenszkij kifogásolta, hogy Ukrajna nem kap meghívást a NATO-ba

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kifogásolta kedden, hogy Ukrajna a vilniusi NATO-csúcstalálkozón várhatóan nem kap meghívást az észak-atlanti szövetségbe.

„Úgy néz ki, nincs készség arra, hogy Ukrajnát meghívják a NATO-ba vagy arra, hogy a szövetség tagjává tegyék” – írta Twitter-oldalán az ukrán elnök. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy Ukrajna NATO-tagságának kérdése az Oroszországgal folytatandó tárgyalások tárgyát képezi majd.

„Oroszországot ez majd arra ösztönzi, hogy folytassa a terrort” – jelentette ki Zelenszkij, aki szerint ez a határozatlanság a Nyugat gyengeségének jele. „Ezt nyíltan szóvá fogom tenni a csúcstalálkozón” – fűzte hozzá.

Szerhij Nyikiforov, az ukrán elnök sajtótitkára közölte, hogy Zelenszkij kedd este Vilniusban beszédet mond, ennek részleteit azonban nem tárta fel.

Zelenszkij mikroblogján abszurdnak nevezte, hogy nincs ütemterv Ukrajna NATO-csatlakozására. „A határozatlanság gyengeség” – írta.

Zelenszkij korábban az országa NATO-tagságával kapcsolatos határozott kötelezettségvállalásoktól tette függővé részvételét a kétnapos csúcstalálkozón.

A kiemelt képen: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Ajánljuk még