Időjárás

A feje tetejére áll az ország időjárása – térképen mutatjuk, mi várható

Minden szem Litvániára szegeződik: elkezdődött a kétnapos NATO-csúcs, a fő téma az orosz-ukrán háború

Elkezdődött a kétnapos NATO-csúcs Vilniusban. A fő téma az orosz-ukrán háború. Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán azt írta: az egyedüli megoldás a béke és az azonnali tűzszünet. A találkozó előestéjén történelmi döntés született Svédország csatlakozásáról. A török elnök bejelentette: nem gördít akadályt a svéd NATO-tagság elé.

Történelmi pillanat játszódott le Vilniusban hétfőn, a NATO tagországok csúcstalálkozójának előestéjén. Hosszas, feszültségektől sem mentes egyeztetések után Jens Stoltenberg, az Észak-Atlanti Szövetség főtitkára előtt kezet fogott egymással Recep Tayyip Erdogan török elnök és Ulf Kristersson svéd kormányfő. Ezzel hivatalosan is pont került a hónapok óta tartó bizonytalanságra: Törökország igent mondott Svédország NATO-csatlakozására.

Hétfőn Isztambulban a török elnök még feltételhez kötötte a csatlakozást.

Törökország már több mint ötven éve várakozik az Európai Unió kapujában. Nyissátok meg az utat az EU-ba Törökország számára, és mi is megnyitjuk az utat Svédország előtt, ahogyan Finnország esetében megtettük

– jelentette ki a török elnök.

Kapcsolódó tartalom

Sajtóhírek szerint Recep Tayyip Erdogan azután egyezett bele mégis Svédország csatlakozásához a katonai szövetséghez, hogy Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével megvitatták, miként lehet új lendületet vinni az EU és Törökország kapcsolatába.

A svéd kormányfő elégedettségét fejezte ki a tárgyalásokat követően, és ígéretet tett arra, hogy Stockholm aktívan részt vesz az uniós csatlakozási tárgyalások újrakezdésében. Ankara 2005-ben kezdte meg a tárgyalásokat Brüsszellel, de az egyeztetések időközben megrekedtek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, mielőtt elindult Vilniusba, közösségi oldalán azt írta:

Svédország NATO-csatlakozása kapcsán Magyarország álláspontja világos.

A kormány támogatja a NATO-csatlakozást, ezért is terjesztette már hosszú hónapokkal ezelőtt az erről szóló javaslatot az Országgyűlés elé.” Hozzátette: már csak technikai kérdés a ratifikációs folyamat lezárása.

Kapcsolódó tartalom

Svédország mellett Ukrajna NATO-csatlakozását is megvitatják a katonai szövetség kétnapos csúcstalálkozóján.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tanácskozás előestéjén azt mondta, a vilniusi csúcstalálkozón résztvevő államok többsége Ukrajna mellett áll, ezért

arra számít, hivatalosan is megerősítik, hogy Ukrajna ténylegesen a katonai szövetség része legyen.

„Fegyvereink a katonai szövetség fegyverei, értékeink, amiket képviselünk, pedig megegyeznek azzal, amelyeket a NATO is magáénak tart. Védelmi rendszerünk teheti Európát egységessé, szabaddá és békéssé” – fogalmazott az ukrán elnök.

Kapcsolódó tartalom

Jens Stoltenberg NATO főtitkár a csúcstalálkozó előtt azt mondta: csaknem valamennyi tagállam egyetért azzal, hogy Ukrajnának helye van a NATO-ban.

Világos üzenetet küldünk Ukrajnának, és ez az üzenet pozitív lesz, ami az elkövetkező időszakot illeti. Néhány óra múlva nyilvánosságra fogjuk hozni ennek az üzenetnek a szövegét, de ehhez az kell, hogy minden tagország jóváhagyja. Bízom benne, hogy ez meg is fog történni” – fogalmazott a NATO főtitkára, aki korábban Ukrajna csatlakozásáról azt mondta: a kérdés nem az, hogy megtörténik-e, hanem inkább az, hogy mikor.

Joe Biden amerikai elnök pedig lényegében megválaszolta a feltett kérdést. Szerinte

Ukrajna nem áll készen a NATO-tagságra, és a háborúnak le kell zárulnia, mielőtt a szövetség döntést hozna a csatlakozás ügyében.

Az amerikai elnök még Európába indulása előtt a CNN-nek adott interjúban hozzátette: az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek minden szükséges eszközzel továbbra is segíteniük kell Ukrajnát az orosz agresszióval szemben.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A NATO és Litvánia zászlajai a NATO-csúcsnak otthont adó épület mellett Vilniusban (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Ajánljuk még