Baleset

Elgázolt egy embert a vonat, késésekre kell számítani

Erdogan nem gördít akadályt Svédország NATO-csatlakozása elé

Recep Tayyip Erdogan török elnök beleegyezett, hogy haladéktalanul továbbítja a Svédország csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet a török parlamentnek – jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfő esti sajtótájékoztatóján.

Erdogan elnök beleegyezett a Svédország csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv lehető leggyorsabb továbbításába a török parlamentnek és abba, hogy szorosan együtt fog dolgozni a testülettel a ratifikáció érdekében – közölte Stoltenberg a kedden kezdődő kétnapos vilniusi NATO-csúcstalálkozó előtt, miután a török államfővel és Ulf Kristersson svéd kormányfővel tárgyalt.

„Svédország NATO-csatlakozása történelmi lépés, amely minden NATO-tagország biztonságának javára válik ezekben a kritikus időkben”

– hangsúlyozta Stoltenberg. „Ez mindannyiunkat erősebbé és biztonságosabbá fog tenni” – tette hozzá.

Ulf Kristersson hangsúlyozta, hogy Svédország nagy lépést tett a NATO-tagság felé.

„Nagyon jó érzés, hosszú ideje ez volt a célom és úgy hiszem, nagyszerű választ kaptunk ma és nagy lépést tettünk a tagság felé”

– húzta alá a svéd kormányfő.

Erdogan feltételt szabott az együttműködéshez

Kapcsolódó tartalom

Hétfőn Erdogan még egy váratlan követelést fogalmazott meg, miszerint országa akkor hagyja jóvá Svédország NATO-csatlakozását, ha az Európai Unió újrakezdi Törökországgal a csatlakozási tárgyalásokat.

„Egyengessétek először Törökország útját az Európai Unióba, aztán egyengetni fogjuk Svédország útját, mint azt Finnország esetében tettük”

– mondta Erdogan.

Vilniusban a török elnöknek azonban nemcsak Stoltenberggel és Kristerssonnal volt alkalma találkozni, hanem Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével is, aki közölte, hogy megvitatták, miként lehet új lendületet vinni a kapcsolatokba Törökországgal.

Kapcsolódó tartalom

Finnország a szomszédos Svédországgal együtt tavaly májusban adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Ahhoz, hogy a két állam a szervezet tagjává váljon, mind a 30 NATO-tagállamnak el kell fogadnia és ratifikálnia kell a szervezet bővítését. Finnország esetében ez már áprilisban megtörtént.

Kiemelt képen: Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (j) Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (k) jelenlétében kezet fog a másnap kezdődő NATO-csúcstalálkozót megelőző megbeszélésük elõtt Vilniusban 2023. július 10-én. (Fotó: MTI/EPA pool/Filip Singer)

Ajánljuk még