Aktuális

Hableány-tragédia: csaknem kétmilliárdos sérelemdíjat ítéltek meg a katasztrófa áldozatainak

Az amerikai katonai megállapodások még nem elegendők, hogy India hátat fordítson az orosz fegyvereknek

| Szerző: hirado.hu
India több milliárd dolláros amerikai fegyvervásárlásai kevésbé szólnak arról, hogy az orosz védelmi felszerelésektől függővé vált, és nyugat felé mozdul el, hanem inkább saját belföldi fegyveripar fejlesztéséről – vélik biztonsági elemzők. India a világ legnagyobb fegyverimportőre, de szinte minden nagyobb fegyvervásárlása tartalmaz közös gyártásra vagy technológiára vonatkozó rendelkezéseket, függetlenül attól, hogy melyik országgal van dolga.

 

Az ukrajnai konfliktus megzavart néhány Oroszországtól rendelt fegyverszállítmányt, amely megerősítette Újdelhi hosszú távú terveit, hogy diverzifikálja az importot, vagy hazai gyártású termékekkel helyettesítse azt – számolt be a Reuters indiai védelmi forrásokra hivatkozva.

India az elmúlt húsz évben több mint 60 milliárd dollár értékben vásárolt fegyvereket, amelynek 65 százaléka, azaz közel 39 milliárd dollár értékű Oroszországból származott

– a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet adatai szerint.

Kapcsolódó tartalom

Radzsnáth Szingh indiai védelmi miniszter azt mondta, hogy országa a következő évtizedben több mint 100 milliárd dollár értékben kíván fegyvereket rendelni a hazai gyártóktól. „A realitás az, hogy csökkentenünk kell függőségünket Oroszországtól” – mondta egy magas rangú indiai védelmi tiszt, aki a hadsereg jövőbeli képességeivel foglalkozik. „Az elsődleges cél az, hogy véget vessünk az importnak.”

Narendra Modi indiai miniszterelnök júniusi washingtoni látogatását követően egy több mint egymilliárd dolláros katonai megrendelést jelentett be, amelynek keretében hajtóműveket vásárolnak az amerikai General Electricstől az indiai vadászgépekhez.

Ezen túlmenően egy 3 milliárd dolláros üzletről is tárgyalnak, amely MQ–9B SeaGuardian típusú katonai megfigyelő drónok beszerzéséről szól.

Bipin Ravat, az indiai hadsereg parancsnoka az indiai légierő egyik Tejas típusú, egyhajtóműves, vadászrepülőgépe mellett a 12. Aero India elnevezésű légi és űrtechnológiai szakkiállításon a dél-indiai Bangalorban 2019. február 21-én (Fotó: MTI/EPA/Dzsagadis Nv)

Újdelhi önállóságra való törekvése a fegyveripar terén Modi a „Make in India” („Gyártsd Indiában!”) elnevezésű politikájával összhangban a közös gyártásra helyezi a hangsúlyt a sugárhajtóművekkel kapcsolatos üzletben, így várhatóan a SeaGuardian drónok összeszerelése és karbantartása is Indiában történik majd.

Az eddigi lépések azonban nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy Újdelhi megszüntesse hadiiparának függőségét Oroszországtól. A katonai technológia átadására vonatkozó szigorú amerikai szabályok ugyanis jelentősen korlátozzák a lehetőségeket.

Kapcsolódó tartalom

Arzan Tarapore, a Stanford Egyetem indiai biztonsági szakértője szerint a Modi látogatása után bejelentett üzletek önmagukban nem jelentenek indiai elfordulást Oroszországtól. „Egy nagy elmozdulás Oroszországtól több évtizedet vesz igénybe” – mondta.

India még mindig főként orosz technológiát használ a hagyományos fegyverekhez. Tarapore szerint az amerikai–indiai együttműködés legnagyobb potenciálja az olyan új rendszerekben rejlik, amelyekkel India még nem rendelkezik.

India fő célja, hogy csökkentse a technológiai szakadékot a jobban felfegyverzett fő riválisával, Kínával szemben, amellyel egyébként feszült a viszonya, és amely szintén szoros szövetségben áll a történelmi ellenségével, Pakisztánnal.

Kapcsolódó tartalom

Indiának az egyik fő problémát jelenleg az jelenti, hogy Oroszország ukrajnai háborúja súlyosan csorbította Moszkva fegyver- és felszerelésszállítási képességét.

Brahmos típusú rakétákat vonultatnak fel az indiai hadsereg napja alkalmából rendezett felvonuláson Újdelhiben 2014. január 15-én (Fotó: MTI/EPA/Money Sharma)

Az indiai légierő nemrégiben arról adott tájékoztatást, hogy Oroszország késleltetni fogja a Szuhoj Szu–30 MKI és MiG–29-es sugárhajtású vadászgépek pótalkatrészeinek szállítását.

Egy nagy értékű tétel, a feltételezések szerint az öt orosz Sz–400-as légvédelmi rendszerből fennmaradó kettő, amelyet India közel 5,5 milliárd dollárért vásárolt 2018-ban, szintén késik – közölték. India arra is számított, hogy a következő néhány évben két nukleáris meghajtású támadó tengeralattjárót kap Oroszországtól, de ezek is késhetnek – mondták védelmi tisztviselők.

Az ilyen felmerülő incidensek megerősítették India elhatározását, hogy csökkentse függőségét Oroszországtól, de nem akar egyetlen nemzetre támaszkodni a fegyvervásárlások terén

– mondták.

Francia vadászgépeket, izraeli drónokat, amerikai sugárhajtóműveket és potenciálisan német tengeralattjárókat vásárol India. Idővel ezek a vásárlások csökkenteni fogják az ország által használt orosz haditechnika arányát, de ez legalább két évtizedet vesz igénybe – mondták indiai tisztviselők.

Bill Greenwalt, a Pentagon iparpolitikáért felelős korábbi vezető tisztviselője szerint a globális védelmi piac amerikai és orosz dominanciájának és a védelmi technológia ellenőrzésének napjai a végéhez közelednek, de hogy mi lép majd a helyébe, az még alakul.

Szerinte Indiát frusztrálhatja az Egyesült Államok szigorú fegyverzeti exportellenőrzési rendszere, valamint az általa a technológia megosztására és a megszerzett rendszerek fejlesztésére vonatkozó korlátozások.

„Arra számítok, hogy India azokkal a nyugati országokkal fog együttműködésre törekedni, amelyek technológiát adnak át a legkevesebb korlátozással a felhasználásukra” – mondta.

Az Indiába irányuló exportnak meg kell felelnie az Egyesült Államok szigorú nemzetközi fegyverkereskedelmi előírásainak, az ITAR-nak, és a két ország nem szövetséges a szerződésben. Ennek ellenére Modi amerikai látogatását mindkét fél úgy üdvözölte, mint ami új szintre emeli a kapcsolatokat. A védelmi megállapodások mellett a két ország a chipekről, az űrkutatásról, a mesterséges intelligenciáról és a kritikus ásványi anyagokról is megállapodást írt alá.

India tagja az Egyesült Államokkal, Japánnal és Ausztráliával kötött Quad-szövetségnek is, amely elmélyíti kapcsolatait a Nyugattal, de nem helyettesíti az Oroszországgal fennálló évtizedes kapcsolatát.

Derek Grossman, a Rand Corporation védelmi elemzője szerint az Egyesült Államok ezért mindig óvatos lesz abban, hogy milyen katonai hardvert és technológiát oszt meg Indiával.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Akash típusú légvédelmi rakétákat vonultatnak fel a köztársaság napja alkalmából rendezett ünnepségen Újdelhiben 2018. január 26-án (Fotó: MTI/EPA/Harish Tjagi)

Ajánljuk még