Baleset

Elgázolt egy embert a vonat, késésekre kell számítani

A migránslázadás után betiltják a tűzijátékokat a nemzeti ünnepen az újabb balhéktól rettegő franciák

| Szerző: hirado.hu
„Hatalmas erőforrások” mozgósítását ígérte meg a franciák védelmére Élisabeth Borne miniszterelnök a következő, hosszú hétvégére, ami a péntekre eső, július 14-i nemzeti ünnep jegyében telik el. Macron ráadásul ezt a napot szabta meg sajátmaga elszámoltatásaként. Miközben éppen csak megkezdték a kártalanítást, a kormányzat újabb pusztításoktól tart.

A kormány megtiltja a tűzijáték vetőcsövek és az úgynevezett „légibombák” árusítását, hogy megelőzzék a további erőszakos cselekményeket – közölte a Le Figaro.

Kapcsolódó tartalom

Ismert: az elmúlt hetekben randalírozók gyújtogattak és fosztogattak országszerte azt követően, hogy egy luxusautót jogosítvány nélkül vezető, még nem nagykorú fiatalemberre rálőttek a rendőrök, miután felszólításukra nem állt meg autójával. (A száguldozó luxusautók által jelentett, fokozott veszélyre Magyarországon is felhívta a figyelmet nemrég egy tragikus baleset.)

Már gyújtogatni se lehet

A miniszterelnök a Le Parisien című lapnak adott nyilatkozatában fejtette ki, hogy „hatalmas erőforrásokat fognak bevetni a franciák védelmére ezen a két érzékeny napon”, tehát július 13-án és 14-én.) Mivel a vandalizmusra és fosztogatásra minden alkalmat megragadó csoportok az éjjeli órákban aktívak, a francia kormány a július 13-ról 14-ére virradó éjjelen tart a leginkább a pusztítás újabb elszabadulásától.

A balliberális médiában „tüntetőkként” és „fiatalokként” feltüntetett, szinte kizárólag migráns hátterű, kora tizenéves tinédzser fiúkból és fiatal férfiakból álló randalírozó csoportok rendszerint tűzijátékkal támadnak a rendőrökre, bár egyes csoportjaik a legutóbbi megmozdulások éjjelein még Kalasnyikovot is elsütöttek.

Egy vasárnap közzétett rendelet most

megtiltja az erőszakos cselekmények elkövetői által gyakran használt vetőcsöves tűzijátékok árusítását és azok szállítását is

– jelentette be Élisabeth Borne. Hozzátette: csak azok a szakemberek vásárolhatnak majd tűzijátékokat, akik a községekben ünnepségeket szerveznek. Franciaország legnagyobb nemzeti ünnepe július 14., ilyenkor – hasonlóan a magyarországi augusztus 20-ához – országszerte tűzijátékokkal ünneplenek a kisebb és nagyobb településeken.

Kárpótlás a kiégett autók után

Elisabeth Borne azt is jelezte, hogy

a zavargások során elpusztult épületek és vállalkozások újjáépítését segítő sürgősségi törvénytervezetet

a következő minisztertanácsi ülésen fogják előterjeszteni, hogy még a nyári parlamenti és szenátusi szünet előtt szavazhassanak róla. A kormány emellett „aktiválni fogja az áldozatok garanciaalapját, hogy lehetővé tegye a kártérítés kifizetését azoknak a személyeknek, akiknek autója a zavargások során kiégett.”

Bírságok a pusztító kiskorúak családjának

Ami az erőszakot elkövetett fiatal elkövetők családjainak esetleges szankcióit illeti, a kormányfő figyelmeztetett, hogy „ha a meglévő jogi keret nem elegendő, akkor, ha szükséges, megváltoztatjuk a törvényt”. Ebben az esetben a kormány fontolóra veszi a kiskorúakra vonatkozó külön bírság bevezetését,

a felnőttekre vonatkozó fix bírság mintájára, amikor ilyen cselekményeket követnek el.

„Ez gyors és hatékony” – legalábbis Elisabeth Borne szerint.

Kapcsolódó tartalom

Lesz-e net?

Miközben a miniszterelnök biztosította arról, hogy a kormány „nyilvánvalóan nem fogja megfosztani a franciákat az internettől azért, mert erőszak van.” Fontolgatják ugyanis – írja a Le Figaro –, hogy

további zavargások esetén felfüggesztenek a közösségi hálózatokon bizonyos funkciókat, például a geolokációt,

a szervezett randalírozók ugyanis előszeretettel használják ki ezeket a lehetőségeket.  Ugyanakkor a kormányzatnak nem áll szándékában a platformok „általános elsötétítését” végrehajtani – jelezte Borne, utalva a korábban Emmanuel Macron által már bejelentett lépést követő felzúdulásra.

A sajtó által közölt és az Élysée-palota által megerősített korábbi információk szerint Emmanuel Macron azt javasolta, hogy újabb zavargások esetén a közösségi hálózatokat szabályozzák, „vagy lekapcsoljuk őket”. Az újabban tettrekész köztársasági elnök, aki több mint egy héttel a nemzeti ünnep előtt korlátozásokat helyezett kilátásba,

meglehetősen lazán kezelte a polgárháborús szintű lázongásokat:

feleségével egy Elton John-koncertet látogatott meg az égő Párizsban.

Kapcsolódó tartalom

Július 14-e egyébként is fordulópontot jelenthet Macron számára, legalábbis, ha nem feledkezett meg saját, korábbi ígéretéről.

Mint arról korábban a hirado.hu is beszámolt, a köztársasági elnök áprilisi televíziós beszédében, közvetlenül a nyugdíjreform erőszakos keresztülvitele után száz napot adott sajátmagának, hogy megbékélést és egységet teremtsen. Mint fogalmazott, a július 14-ei nemzeti ünnep lesz „az első elszámolás ideje”.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Rendbontók tűzijátékokat lőnek ki rohamrendőrökre Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-re virradóan (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat).

Ajánljuk még