Aktuális

Kétszáz csapat több mint 2100 versenyzője indul a budapesti atlétikai-vb-n

Összeomlott a holland kormánykoalíció a migrációs politika miatt

Összeomlott a holland kormánykoalíció, miután többnapos tárgyalás után sem sikerült megegyezniük a Hollandiába érkező menedékkérők kezeléséről – közölték a kormányhoz közel álló források ANP holland hírügynökséggel péntek este.

A migrációs politikáról hónapok óta folynak viták a koalíción belül.

A kormányfő által vezetett liberális-konzervatív Szabaddemokrata Néppárt és a Kereszténydemokrata Tömörülés szigorításokat szorgalmazott a Hollandiába érkező menedékkérők számának korlátozására, míg a balliberális 66-os Demokraták és a Keresztény Unió Pártja ezt elutasította.

Kapcsolódó tartalom

A nézeteltérések egyik oka a menedékkérők „két státuszú rendszerének” kialakítása körül összpontosult, amelynek értelmében a menedékkérők a kérelmezési folyamat kezdetén vagy „A” vagy „B” státuszt kapnának, és ez határozná meg, hogy milyen jogokkal rendelkezhetnek.

Az „A” státusz állandó tartózkodási engedélyt jelentene, a „B” státusz ideiglenes lenne. A vita konkrétan arról szólt, hogy a „B” státuszú személyek jogosultak-e családegyesítési jogokra is.

A VVD különbséget kíván tenni az üldöztetéssel szembenéző menekültek és a háború elől menekülők között. A párt az utóbbi csoportba tartozó menekültek hozzátartozói számára szeretné megnehezíteni a Hollandiába való beutazást. A Keresztény Unió Pártja és a D66 ezt a javaslatot elfogadhatatlannak találta.

A menekültügyi válság már a kabinet megalakulása során is vitatott téma volt. A kormánypártok, a VVD, a D66, a CDA és a Keresztény Unió Pártja eltérő elveket és nézeteket vallanak ebben a kérdésben.

Mark Rutte negyedik kormánya 2022 januárjától van hatalmon.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Mark Rutte holland miniszterelnök. (Forrás: MTI)

 

Ajánljuk még