Baleset

Elgázolt egy embert a vonat, késésekre kell számítani

WHO: Gyerekeknek szánt, több millió dózis malária elleni védőoltást kap egy tucat afrikai ország

Ötévesnél fiatalabb gyerekeknek szánt, 18 millió dózis malária elleni védőoltást kap egy tucat afrikai ország a következő két évben – ismertette csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Gavi nemzetközi vakcinaszövetség, valamint az ENSZ Gyermekvédelmi alapja (UNICEF) közös közleményében.

A három szervezet hangsúlyozta, hogy az RTS, S/AS01 nevű vakcina arra hivatott, hogy megvédje a gyerekeket a halálozástól, illetve a súlyos lefolyású betegségtől.

A biztonságosnak és hatékonynak bizonyult malária elleni védőoltással 2019 óta Kenyában, Malawiban és Ghánában több mint 1,7 millió gyermeket immunizáltak az egyebek között a WHO és a Gavi közreműködésével. Kilenc további ország Benin, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Kongói Demokratikus Köztársaság, Libéria, Niger, Sierra Leone és Uganda első alkalommal kap majd az oltóanyagból, hogy felhasználhassák immunizálási kampányaikban.

Thabani Maphosa, a Gavi országokra szabott szállítmányozási programjának igazgatója szerint az oltóanyag jelentős hatással lehet a malária elleni küzdelemben, életek tízezreit mentheti meg évente, ha más intézkedésekkel együtt alkalmazzák. Hozzátette, hogy nemzetközi szervezetek partnerségi viszonyt alakítottak ki a gyártókkal a vakcinák gyorsabb felhalmozása érdekében a kór által érintett afrikai országokban.

A WHO adatai szerint a malária csaknem félmillió öt évesnél fiatalabb gyermek életét követeli évente a Szaharától délre található országokban.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még