Aktuális

Újabb próbarepülésén megsemmisült a SpaceX gigászi űrrakétája – VIDEÓ

Oroszország bezáratja Finnország szentpétervári konzulátusát és kiutasít kilenc finn diplomatát

A moszkvai kormány bezáratja Finnország szentpétervári konzulátusát, és kiutasít kilenc finn diplomatát – tájékoztatott csütörtökön az orosz külügyminisztérium, amely egyúttal bekérette Finnország moszkvai nagykövetét, Antti Helanterát is.

A lépés válasz arra, hogy Helsinki június elején szintén kiutasított kilenc orosz diplomatát – szögezték le a tárca részéről, hozzátéve, hogy a konzulátus működését lehetővé tévő egyezményt október 1-jével szüntetik meg.

A tájékoztatás szerint a kiutasított diplomaták a szentpétervári konzulátuson és Finnország moszkvai nagykövetségén dolgoznak.

A külügyminisztérium tiltakozását fejezte ki Helanterának Finnország „Oroszország-ellenes politikája miatt, amely évtizedek virágzó finn-orosz kapcsolatait rombolja le”, valamint bírálta Finnország közelmúltbeli NATO-csatlakozását is, amely „a harcok folytatására bátorítja Kijevet”.

Sauli Niinistö finn elnök hivatala június 6-án rendelkezett kilenc, hírszerzési tevékenységgel gyanúsított orosz diplomata kiutasításáról. A döntést a finn kül- és biztonságpolitikai miniszteri bizottság megbeszélését követően hozták meg.

Finnország februárban határkerítés építésébe kezdett Oroszországgal közös határán.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még